31 Ιανουαρίου, 2007

Θέμα: Έλεγχος Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου Νομού Θεσσαλονίκης

Αρμοδία :
ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΤΑ Διοικητικός - Οικονομικός Επιθεωρητής

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2005 Αρίθμ.πρωτ.1404
ΠΡΟΣ
Την Προϊστάμενη
του Περιφερειακού Γραφείου ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας-Θράκης
κ .Γεραντίδου Στεφανία
ΕΝΤΑΥΘΑ


Σχετικά: Η με αριθμό οικ.505/19/4/2005 εντολή


Σε εκτέλεση της παραπάνω αναφερόμενης εντολής ελέγχου, επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου Νομού Θεσσαλονίκης και διενήργησα έλεγχο λειτουργίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συγκεκριμένα ο Αντένα στις
16/2/2005 αναφέρθηκε εκτεταμένα σε δυσλειτουργία του Κέντρου
Υγείας Ζαγκλιβερίου .Συγκεκριμένα όπως από προφορικές καταθέσεις
ενημερώθηκα, ασθενείς, κάτοικοι της περιοχής ευθύνης του Κ .Υ
διαμαρτύρονταν αγανακτισμένοι, ότι περιμένουν πολλές ώρες και οι γιατροί και το προσωπικό του Κ.Υ. δεν τους συμπεριφέρονται καλά και
δεν τους εξυπηρετούν.
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στην άμεση και υπεύθυνη εξυπηρέτηση των ασθενών από τις Υπηρεσίες του, Εθνικού Συστήματος Υγείας εξέδωσε αμέσως εντολή ελέγχου προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα και να συλλεγούν στοιχεία για την πιθανή διαπίστωση διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από την πλευρά οιουδήποτε εργαζομένου στην παραπάνω αναφέρομενη μονάδα Υγείας έτσι ώστε να προταθούν συγκεκριμένες εφικτές λύσεις για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.
ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας αρκετές φορές και η αρχική εντύπωση πού απεκόμισα από τις επισκέψεις μου αυτές είναι ότι υπάρχει σοβαρή ένταση στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων διαφορών κλάδων του Κ. Υ και αδυναμία της Διεύθυνσης να επαναφέρεις ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του Κ .Υ
Κατά την παρουσία μου εκεί συζήτησα με πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες και ασθενείς πολίτες της περιοχής ευθύνης
του Κ.Υ. ,
Ο Διευθυντής του Κ .Υ κατ αρχάς μου ανέφερε ότι
διευθύνει την συγκεκριμένη μονάδα υγείας επί δεκαετίες .Ολα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της ήταν ομαλή με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα Κ .Υ ανά την επικράτεια και οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων ήταν αρμονικές ,χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα
προβλήματα .
Τα προβλήματα άρχισαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και η κατάσταση στο Κ.Υ. είναι έκρυθμη όπως δηλώνει ,έχει δε αγανακτήσει τόσο πολύ πού δεν του απομένει τίποτε άλλο από το να απευθυνθεί στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας ,εφόσον οι προϊστάμενοι του στους οποίους κατ επανάληψη εγγράφως αναφέρθηκε όχι μόνο δεν έκαναν καμμιά σχετική ενέργεια αλλά ούτε καν απήντησαν στα σχετικά έγγραφα του.
Τα προβλήματα εστιάζονται κατά την άποψη του , στην δράση μίας ομάδας τεσσάρων-πέντε εργαζομένων στο Κ Υ η οποία αυτοαποκαλείται « Σύσκεψη εργαζομένων » . Η ομάδα αυτή συγκεντρώνεται συνήθως στο Υπόγειο του Κ Υ περίπου στις δύο το μεσημέρι αγνοώντας προκλητικά την Διεύθυνση του Κ Υ, μοιράζει δικά της έντυπα μέσα στα ιατρεία του Κ Υ στους ασθενείς, με περιεχόμενο απαξιωτικό για τη διεύθυνση του Κ. Υ., την Διοίκηση του Ι Γ Ν θ ,τον Πρόεδρο Δ Υ Π Ε . , και για την αξιοπιστία των παρεχομένων από το Κ Υ υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Επίσης αναρτά δικά τις έντυπα παρόμοιου περιεχομένου στην Αλβανική και Ελληνική Γλώσσα , σε πίνακα ανακοινώσεων πού ή ίδια ανάρτησε αυθαίρετα στο Κ.Υ, αγνοώντας προκλητικά την
Διεύθυνση του Κ. Υ .
Μοιράζει κατά περιόδους τα παραπάνω δικά της έντυπα στους πολίτες , στις πλατείες , στα καφενεία κ .λ .π. των χωριών της περιοχής ευθύνης του Κ. Υ , δυσφημίζοντας το Κ .Υ και κατ επέκταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας ,αμφισβητώντας την αξιοπιστία των υπηρεσιών υγείας τις οποίες παρέχει σ αυτούς .
Διώχνει με δική της πρωτοβουλία εργαζόμενους από τους χώρους του Κ. Υ , όπως την νοσηλεύτρια κ Μολύβα Ευθυμία ή οποία επί δεκαετίες προσφέρει πέραν της διατεταγμένης υπηρεσία της και εθελοντική ,την οποία και οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι επί χρονιά αποδέχονταν χωρίς να διαμαρτύρονται.
Δημιουργεί επεισόδια με εργαζόμενους στο Κ.Υ. όπως λ. χ με τον οδηγό ασθενοφόρου κ Ταχόπουλο Ιωάννη τέτοιας έντασης ώστε να αναγκάζεται το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής να παρέμβει .
Συμπεριφέρεται άσχημα στο προσωπικό, δημιουργώντας γενικά άσχημο κλίμα , εκνευρισμό και ένταση στους εργαζόμενους στο
Κ. Υ
Κάνει καψόνια και στον ίδιο λ .χ βάζει μαυρισμένες κατσαρόλας στο κάθισμα του στο γραφείο του, επειδή δεν μπόρεσε άμεσα να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους (μέσω του Ι. Γ .Ν .θ.) για καινούργιες κατσαρόλες .κ .λ. π .
Πρωτοστατούν στην ομάδα αυτή οι ιατροί πού υπηρετούν στο χωριό Γερακαρού περιοχής ευθύνης του Κ .Υ Ζαγκλιβεριόυ, κ.κ .Βουτηράκος Δημήτριος , Εμμανουηλίδής Εμμανουηλ και συμμετέχουν οι Σαμαράς Μάριος . Κωνσταντίνου Αθανάσιος , Παπουτσή Ιωάννα Μούστου Ιωάννα, Βεζυρτσής Χρήστος, Δισερή Μαρία. Αιτία για την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Κ Υ ήταν κατά την άποψη του ή δημιουργηθείσα ένταση στον χώρο από τις συνεχείς παρεμβάσεις της ομάδας και κυρίως των ιατρών της Γερακαρούς στην δουλειά όλων των εργαζόμενων στο κέντρο Υγείας με επιδεικτική απαξίωση του θεσμού, του Δiευθυντού (αρμοδίου κατά τον οργανισμό της εύρυθμης λειτουργίας του Κ.Υ.) Παρεμβάσεις σε θέματα παντελώς άσχετα με την αρμοδιότητα τους που είναι η
παροχή ιατρικής η νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς.
Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι, στα πλαίσια του διενεργούμενου ελέγχου, διενήργησα έλεγχο παρουσίας προσωπικού του Κ Υγείας το πρωί της 12/7/05 και το πρωί της 30/1 1/2005. Διαπίστωσα ότι κάθε άλλο παρά σε φαινόμενα υπερκόπωσης έχουν φθάσει οι γιατροί του Κ. Υ που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα Σύσκεψη Εργαζομένων (όπως στα διανεμόμενα κείμενα τους αναφέρουν), εφόσον δεν τηρείται από το ιατρικό προσωπικό του Κ. Υγείας το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας , όπως από τον έλεγχο διαπιστώθηκε και όπως καταθέσεις ασθενών και εργαζομένων του Κ .Υ επιβεβαιώνουν ( Υπουργική απόφαση ΔΥ1γ3 824/1 0/2/1 993).
Επισημαίνεται επίσης ότι ο Διευθυντής του Κ .Υ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των ιατρείων δέχεται το γεγονός αυτό, όπως διαπίστωσα, αφού δεν τολμά να περικόψει αποδοχές εργαζομένων εφόσον σύμφωνα με την νομολογία για μη παρεχομένη εργασία δεν οφείλεται μισθός, με το αιτιολογικό ότι το ίδιο συμβαίνει όπως προφορικά κατέθεσε και στο ίδιο το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται διοικητικά το Κ.Υ. στο οποίο επίσης το ιατρικό προσωπικό δεν τηρεί το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας.
Συζήτησα επίσης με τις δύο υπαλλήλους της διοικητικής υπηρεσίας οι οποίες ανέφεραν ότι πράγματι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο Κ Υ ιδιαίτερα από την άσχημη συμπεριφορά των ιατρών του περιφερειακού ιατρείου της Γερακαρούς κ κ Βουτηράκου Δημήτριου και Εμμανουηλίδη Μανώλη, (οι οποίοι είναι μέλη της ομάδας Σύσκεψη εργαζομένων προς τον Διευθυντή κ Ταξόπουλο Νικόλαο τις ίδιες και γενικά προς όλο σχεδόν το προσωπικό, προς το οποίο δίνουν εντολές υποκαθιστώντας και αγνοώντας πλήρως την Διεύθυνση του Κ.Υ.
Όσον αφορά την παρουσία των Μ .Μ .Ε στο Κ .Υ , ανέφεραν ότι οφείλεται στην αγανάκτηση του προσωπικού από τις συμπεριφορές. Των παραπάνω ιατρών και στην συγκεκριμένη περίπτωση στο γεγονός ότι τη προηγούμενη έδιωξαν από τους χώρους του ΚΥ την νοσηλεύτρια Έφη Μολυβά, την οποία όλο το προσωπικό και όλο το χωριό εκτιμά και αγαπά ιδιαίτερα για την εθελοντική εργασία που προσφέρει επί δεκαετίες στους κατοίκους της περιοχής και στο ΚΥ. Προσφορά που επί χρόνια δέχονταν και συνεργάζονταν μαζί της και οι ίδιοι οι γιατροί που την έδιωξαν.
Μου πρότειναν δε να μιλήσω με το προσωπικό του μικροβιολογικού εργαστηρίου το οποίο όπως μου ανέφεραν, ξεσπά πολλές φορές σε κλάματα από τις πιέσεις και την άσχημη συμπεριφορά των ιατρών του Π.Ι .της Γερακαρούς .
Συζήτησα με το προσωπικό του μικροβιολογικού εργαστηρίου και
μου επιβεβαίωσαν πράγματι, όσα το διοικητικό προσωπικό ανέφερε
προσθέτοντας ότι, έχουν φθάσει σε απόγνωση από την άσχημη
συμπεριφορά των δύο ιατρών της Γερακαρούς.
Επίσης μίλησα με αρκετούς εργαζόμενους (ιατρούς, τεχνικούς νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρου κλπ) από τους οποίους οι περισσότεροι, αναφέρθηκαν στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του Κ. Υ, πού κατά την άποψη τους οφείλονται στην δράση της άτυπης ομάδας « Σύσκεψη Εργαζομένων» και ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις στην δουλεία τους των δύο αναρμόδιων ιατρών του Π .1 Γερακαρούς κκ Εμμανουηλίδη Εμμανουήλ, Βουτυράκου Δημητρίου, ο όποιοι συμπεριφέρονται σαν να Διευθύνουν οι ίδιοι το Κ. Υ, αγνοώντας την Διεύθυνση .
Η Σύγκρουση μεταξύ Διεύθυνσης και γιατρών κυρίως, που •συμμετέχουν στην ομάδα που ονομάζουν οι ίδιοι «σύσκεψη εργαζομένων.», ( αν και σ' αυτήν δεν συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων, παρά μόνο 6-7 εργαζόμενοι ), δημιουργεί τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κ .Υ. τα οποία και προκάλεσαν την παρέμβαση των Μ .Μ .Ε ., ύστερα από καταγγελίες πολιτών.
Χαρακτηρίζουν τον Διευθυντή του Κ. Υ κ .Ταξόπουλο Νικόλαο, «ήσυχο άνθρωπο», σχολιάζουν το γεγονός ότι αναφέρθηκε στους προϊστάμενους του ( Διοικητή Ι .Γ .Ν .Θ ,Πρόεδρο Δ Υ Π Ε ) οι οποίοι πήγαν πράγματι στο Κ.Υ. και έφυγαν χωρίς να κάνουν τίποτα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ίδια άσχημη κατάσταση στο Κ.Υ.
Συζήτησα επίσης με την ασθενή ή οποία κάλεσε τον Α Ν Τ, ανέφερε ότι οι γιατροί στο Κ.Υ. μαλώνουν και φέρονται άσχημα στους ασθενείς, αναγκάσθηκε να καλέσει την τηλεόραση γιατί αγανάκτησε από όλη αυτή την κατάσταση και κουράσθηκε να περιμένει ποτέ θα σταματήσουν οι γιατροί να μαλώνουν για να ασχοληθούν επιτέλους με τους ασθενείς.
Συζήτησα και με άλλους ασθενείς, μου ανέφεραν ότι οι γιατροί
μαλώνουν και ο Διευθυντής δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ
Σωρεία εγγράφων έχουν κατατεθεί και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ,δεδομένου κυρίως ότι τα μέλη της παραπάνω αναφερόμενης ομάδας βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά την Διεύθυνση με αιτήσεις για θέματα που συχνά, δεν άπτονται της αρμοδιότητος τους .
Συνέστησα στο αρμόδιο διοικητικό προσωπικό, αφού έδωσα οδηγίες για την σωστή πλέον τήρηση του πρωτοκόλλου εισερχομένων-εξερχόμενων εγγράφων της υπηρεσίας, να μην πρωτοκολλούνται έγγραφα τα οποία δεν υποβάλλονται στην υπηρεσία από φυσικά η νομικά πρόσωπα, αλλά από ομάδες οι οποίες δεν έχουν υπόσταση .
Από την άλλη πλευρά ο Διευθυντής του Κ. Υ αναφέρεται κάθε φορά για το παραμικρό με σωρεία εγγράφων (λ .χ 483/9-2005) στις προϊστάμενες του αρχές και στο Σώμα Επιθεωρητών, προκειμένου να επιληφθούν της κατάστασης ,χωρίς ο ίδιος σαν Διευθυντής να λαμβάνει σχετικά μέτρα, επί τόπου , εφόσον έχει την υπευθυνότητα για τον συντονισμό και την λειτουργία του Κ. Υ . (κλήση σε απολογία ,επιβολή πειθαρχικών ποινών, περικοπή αποδοχών κλπ.)
Επί πρόσθετα ενώ αναφέρεται αγανακτισμένος στα προβλήματα που δημιουργούν στον ίδιο και στην λειτουργία του Κ. Υ κυρίως οι ιατροί του Π .1 Γερακαρούς, τους βαθμολογεί στις εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2003 με σχεδόν ΑΡΙΣΤΑ, όπως διαπίστωσα .
Εκθέσεις έτους 2004 δεν συνέταξε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005 κατά παράβαση τους Π .Δ 318/1992(Φ ΕΚ 161,τ.Α). Για τον λόγο αυτό απαίτησα από την Ιατρική Υπηρεσία του Ι Γ Ν θ να φροντίσει για την σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2004 και την αποστολή σχετικών αντιγράφων στο Σώμα Επιθεωρητών.
Και πάλι διαπίστωσα ότι ο Διευθυντής του Κ Υ παρά τα όσα αναφέρει προφορικά αλλά και έγγραφα για τις συμπεριφορές και την δράση κυρίως των ιατρών κ κ Βουτυράκου Δημητρίου ,Εμμανόυηλίδη τους βαθμολογεί και πάλι σαν «καλούς υπαλλήλους που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Δεν τους καλεί σε απολογία, δεν περικόπτει αποδοχές εφόσον σε έγγραφα του προς τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι
σε ώρα υπηρεσίας οι παραπάνω ιατροί Σαμαράς Μάριος ΕμμανουηλιδηςΓ»
Εμμανουήλ ,Κων/νου Αθανάσιος, Παπουτσή Ιωάννα εγκατέλειψαν τα ιατρεία τους σε ώρα εργασίας χωρίς άδεια της Διεύθυνσης. Προτείνει βέβαια την πειθαρχική τους δίωξη, πρόταση την οποία κακώς δεν έλαβε
προφανώς υπόψη η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσία, αφού δεν μπήκε καν
στον κόπο να απαντήσει επί της αναφοράς, όπως βεβαιώνει ο Διευθυντής.
Επίσης έχουν κατατεθεί φωτοαντίγραφα των εγγράφων στα Ελληνικά και ένα στα Αλβανικά που κατά καιρούς διένειμε, ανήρτησε κλπ η ομάδα που φέρεται ότι δρα στο Κ.Υ, τόσο από τον Διευθυντή όσο και από τους ίδιους τους ιατρούς.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Επίσκεψη κατ επανάληψη στο Κ .Υγείας Ζαγκλιβερίου, καθώς επίσης και στο Π .1 Γερακαρούς. Έλεγχος παρουσίας προσωπικού Συλλογή εγγράφων στοιχείων και συνεργασία με τον Διευθυντή και πολλούς εκ των εργαζομένων οι οποίοι κατέθεσαν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τις προσωπικές τους απόψεις για την λειτουργία του Κ. Υ και τους λόγους που ασχολήθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με το θέμα εκθέτοντας ανά το Πανελλήνιο τόσο το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου, όσο και τελικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας . Λήψη ενόρκων η μη καταθέσεων.
Συγκεκριμένα κατέθεσαν οι παρακάτω αναφερόμενοι ασθενείς κάτοικοι της περιοχής, και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της υγειονομικής αυτής μονάδας.
Καταθέσεις
1) Η κ Τσιφτσή Ελένη, ασθενής κάτοικος Ζαγκλιβερίου, κατέθεσε:
«Εγώ κάλεσα τα κανάλια γιατί αγανάκτησα να περιμένω να με εξυπηρετήσουν οι γιατροί. Περίμενα μαζί με πολλούς ασθενείς Μάλιστα ένας παππούς περίμενε υποβασταζόμενος, τρέμοντας, ήταν σε άσχημη κατάσταση .
Οι γιατροί και όλο το υπόλοιπο προσωπικό μάλωναν μαζεμένοι σε
μία αίθουσα, οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι έξω.
Ο κόσμος αγανάκτησε τόσο πολύ που πήγε και έφερε το δήμαρχο κ. Καμαρούδηδη.
Η κ. Θέκλα από τους διοικητικούς, μας έλεγε, δεν δίνουμε
νούμερο γιατί έχουμε πρόβλημα. Την ρώτησα τρεις φορές κατά
διαστήματα.
Όλος ο κόσμος εδώ στη περιοχή έχει παράπονα, δεν εξ υ π η ρετούνται από ότι ακούω. Περιμένουμε π ο λ λ ες ώ ρ ες. Όσες φορές ήρθα στις εννέα το πρωί, οι γιατροί δεν ήταν στο Κ. Υγείας . Μ ε τ ά τις εννέα αρχίζουν και έρχονται. Περιμέναμε και δεν ήρθε κανείς να ενημερώσει εμάς τους ασθενείς , πότε θα εξυπηρετηθούμε, ούτε ο Διευθυντής.
Όταν ήρθαν τα κανάλια τότε οι γιατροί πήγαν στα ιατρεία τους. Ήρθαν τρεις δημοσιογράφοι και πήγαν στο γραφείο του Διευθυντού , ο οποίος επίσης ήταν στην συγκέντρωση.
Ήρθαν ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος και πήγαν και αυτοί στο γραφείο του Διευθυντού .
Μπήκα και εγώ στο γραφείο του Διευθυντού μαζί με τους δημοσιογράφους και μπροστά σε όλους , είπα στον Διευθυντή να απαντήσει στους κυρίους για ποιο λόγο δεν λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Υγείας. Απάντησε και είπε ότι δουλεύει βέβαια μετά την παρουσία των καναλιών της τηλεόρασης δούλευε.
Ήμουν τόσο πολύ συγχυσμένη που δεν θυμάμαι τι άλλο έγινε. Όπως αργότερα έμαθα μάλωναν γιατί είναι χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα
Η μία πλευρά θέλει να διώξει τον Διευθυντή και η άλλη πλευρά να γίνει κάποιος άλλος Διευθυντής
Επίσης όπως ακούω από τους χωριανούς οι δύο γιατροί της Γερακαρούς όταν εφημερεύουν στο Κ. Υγείας δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς.
Οι γιατροί της Γερακαρούς όπως άκουσα δεν είναι με την πλευρά του Διευθυντή . Δεν έχει χρόνο που οι γιατροί αυτοί μάζευαν υπογραφές στα καφενεία, στα σπίτια ,στον δρόμο .Όποιον εύρισκαν του ζητούσαν να υπογράψει.
Την άλλη μέρα ήρθαν ξανά οι δημοσιογράφοι, μετά από
συνεννόηση.
Δώσαμε συνέντευξη εγώ, ο Διευθυντής, ο Δήμαρχος . Εγώ είπα ότι θέλουμε οι γιατροί να μας φέρονται σωστά-ευγενικά
Ο Διευθυντής είπε ότι τον πολεμάνε και θέλουν, να του πάρουν την θέση και ότι το προσωπικό είναι χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα.
Ο Δήμαρχος είπε ότι οι γιατροί π ρέπει να είναι στην ώρα τους στο Κ. Υγείας και να εξυπηρετούν τους ασθενείς.
Ο κ Σαμαράς συμπεριφέρεται άσχημα στους ασθενείς, η
συμπεριφορά του είναι μηδέν γι αυτό αποφεύγω να πηγαίνω σε αυτόν . Η συμπεριφορά του κ Κωνσταντίνου είναι και αυτή μ η δ έ ν.
Οι παππούδες περιμένουν ώ ρ ες για να τους εξυπηρετή σουν.
Οι γιατροί πριν έρθουν τα κανάλια ερχόταν στο Κέντρο Υγείας το πρωί στις δέκα και φεύγανε στις μία το μεσημέρι.
Τελικά γιατίμαςφέρονταιμέ άσχημο τρόπο γιατί δεν μ ας εξυπηρετούν σύντομα.
Θα παρακαλούσα τους υπευθύνους να κάνουν κάτι.
2) Ο κ Καρακίτσιος Βασίλειος, συνταξιούχος Ο .Γ .Α, κάτοικος Ζαγκλιβερίου, ασθενής, κατέθεσε.
«Το μόνο που ξέρω είναι ότι οι γιατροί μαλώνουν μεταξύ τους. θέλουν να διώξουν τον Διευθυντή, δεν τον υπολογίζουν καθόλου. Ο Διευθυντής είναι πολύ καλός άνθρωπος και πάντα μας εξυπηρετεί. Εγώ πάντα για να εξυπηρετηθώ πηγαίνω στον Διευθυντή. Παλαιότερα το Κ .Υ λειτουργούσε πολύ καλά, οι γιατροί δεν κάνανε φασαρίες ,τώρα εδώ και έναν χρόνο κάνουν. Η γνώμη μου είναι ότι για να σταματήσουν οι φαγωμάρες μερικοί γιατροί πρέπει να αλλάξουν.
3) Ο κ Ξανθόπουλος Νικόλαος, συν/χος Ο .Γ .Α, κάτοικος Ζαγκλιβερίου, ασθενής κατέθεσε ενόρκως τα εξής :
«την ημέρα πού ήρθαν τα κανάλια , βρισκόμουν και εγώ στο Κ .Υ. Ο κόσμος περίμενε να εξετασθεί ή να δώσει αίμα , αλλά το προσωπικό μάλωνε μαζεμένο σε μία αίθουσα γύρω στις δέκα το πρωί ,μάλωνε και δεν εξέταζαν κανέναν. Αγανάκτησε ο κόσμος και η κ Ελένη Αναγνωστοπούλου, φώναξε τα κανάλια. Πιστεύω ότι για όλη την κατάσταση φταίει ο Διευθυντής, γιατί δεν μπορεί να τους επιβληθεί, γιατί κατά την άποψη μου φοβάται κάτι το οποίο δεν θέλω να αναφέρω γιατί δεν είμαι σίγουρος.
Νομίζω_ότι πρέπει να αλλάξει ο Διευθυντής και να αναλάβει
κάποιος δυναμικός, που να μπορεί να τους επιβληθεί, οπότε το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί άριστα. Όλα όσα γίνονται σήμερα κατά την άποψη μου οφείλονται στην ανοχή και την ανικανότητα του Διευθυντού.
4) Ο κ Μηναρετζής Γεώργιος, συνταξιούχος Δημοσίου κάτοικος Ζαγκλιβερίου, ασθενής, ενόρκως κατέθεσε τα εξής:
«Εδώ γίνεται αντάρτικο. Εμφύλιος. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε η Ν .Δ, ορισμένοι γιατροί, άρχισαν να ζητούν να γίνουν πράγματα αμέσως πού επί χρόνια χρειαζόταν περισσότερο χρόνο Το πήγαν πολιτικά για να εξουδετερώσουν τον κ Ταξόπουλο πού εδώ και 18 χρόνια είναι Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας. Πιο μπροστά όλα ήταν μέλι-γάλα .Τώρα μας μαζεύουν στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας για να μας ενημερώσουν ότι το Κέντρο Υγείας δεν δουλεύει.
Συγκεκριμένα οι δύο γιατροί της Γερακαρούς, και επίσης ο Σαμαράς και ο Κωνσταντίνου είναι εξτρεμιστικά στοιχεία, μοιράζουν φυλλάδια γυρνώντας στα καφενεία και αλλού. Πιέζουν τους Αλβανούς να βάλλουν υπογραφή , ότι το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί. Την δεύτερη φορά στο πνευματικό Κέντρο πού κάναμε συγκέντρωση τους πλακώσαμε και έφυγαν. Ήταν αποτυχημένη η συγκέντρωση τους.
Μάζεψαν τον κόσμο στο Δημαρχείο, μίλησαν και πάλι ότι το Κ. Υ δεν λειτουργεί, ο κόσμος έφυγε.
Όλα τα κάνουν για να φύγει ο Ταξόπουλος από Διευθυντής και να γίνει ο Σαμαράς. Ο κόσμος, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και η αντιπολίτευση ακόμη είναι με το μέρος του κ Ταξόπουλου γιατί αυτά που λέει είναι σωστά. Η Εφη, η νοσοκόμα έδωσε την ζωή της στο Κ. Υ.
Την κάνανε πόλεμο για να χτυπήσουν τον κ Ταξόπουλο. Το πάνε πολιτικά για να δημιουργήσουν καταστάσεις.
Ο κόσμος όταν είναι εδώ ο κ Ταξόπουλος εξυπηρετείται αμέσως.
Σαμποτάζ κάνουν αυτοί οι γιατροί για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.
Για να λειτουργήσει το Κ. Υ. αυτοί πρέπει να φύγουν. Δεν φθάνουν τόσα χρονιά πού είναι εδώ;
5) Η κ Παυλίδου Αναστασία, διοικητικός υπάλληλος του Κ .Υ ενόρκως κατέθεσε τα εξής:
« Οι γιατροί της Γερακαρούς το βράδυ έδιωξαν από το 'Κ .Υ την συνάδελφο Έφη. Η Έφη προσφέρει εθελοντική εργασία στο Κ. Υ. εδώ και 40 χρόνια. Την ημέρα αυτή δεν δέχθηκαν την εθελοντική εργασία της
'Εφης και την έδιωξαν: Η Έφη φοβόταν τόσο πολύ πού περίμεν εμάς για να μπει στο Κ. Υ. να δουλέψει το κανονικό της ωράριο.
Οι γιατροί αυτοί της Γερακαρούς τους τελευταίους μήνες δημιουργούν πρόβλημα σε όλο το προσωπικό. Φωνάζουν με άγριο τρόπο σε όλους τους υπαλλήλους. Πιο μπροστά δεν δημιουργούσαν επεισόδια.

Φθάσαμε σε σημείο να μην θέλουμε να έρθουμε στην δουλειά
εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς των γιατρών αυτών.
Την ημέρα εκείνη που ήρθε η τηλεόραση στο Κ.Υ, είχαμε συγκεντρωθεί αγανακτισμένοι από την συμπεριφορά αυτών των γιατρών για να αποφασίσουμε όλοι μαζί να πάμε στον Διοικητή του Νοσοκομείου
Να ζητήσουμε την παρέμβαση του έτσι ώστε αυτοί οι γιατροί να αναγκασθούν να συμπεριφέρονται σωστά στο προσωπικό.
Ο Διευθυντής , δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί οι γιατροί της Γερακαρούς δεν τον ακούνε.
Πιστεύαμε ότι δεν θα αργήσουμε περισσότερο από 5-10 λεπτά αλλά οι γιατροί της Γερακαρούς φώναζαν και η συζήτηση πήρε μάκρος. Οι γιατροί αυτοί χρόνια συνεργαζότανε με τη νοσηλεύτρια Έφη και τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι δεν την θέλουν και την έδιωξαν.
Υπάρχει αυτή την στιγμή πρόβλημα στο Κ Υ από την απαράδεκτη συμπεριφορά των παραπάνω γιατρών, οι οποίοι αγνοώντας την Διεύθυνση παρεμβαίνουν και στο διοικητικό προσωπικό.
Οι γιατροί γενικά έρχονται στο Κ.Υ. περίπου στις εννέα το πρωί και φεύγουν στις δύο το μεσημέρι. Οι γιατροί της Γερακαρούς δεν υπογραφούν παρουσία.
6..)· Η κ .Καρακούλα Κωνσταντίνα, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, κατέθεσε ένορκα τα εξής :
«Ήμουν στην συγκέντρωση πριν έρθουν τα κανάλια. Οι γιατροί της Γερακαρούς φώναζαν με τον Διευθυντή για το θέμα της Έφης Μολύβα. Ο Διευθυντής είπε στην προϊστάμενη νοσηλεύτρια να ενημερώσει τον κόσμο για μία μικρή καθυστέρηση.Με τους γιατρούς της Γερακαρούς έχουμε προβλήματα. Τους άκουσα να φωνάζουν αρκετές φορές σε διοικητικό, τεχνικό,
νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί αυτοί συμμετέχουν στην Σύσκεψη Εργαζομένων και από ότι άκουσα μοίραζαν φυλλάδια στην πλατεία του χωριού, στα καφενεία ,στο
Κ .Υ . και αλλού.
Κάνουν συγκεντρώσεις στο Ζαγκλιβέρι και στην Γερακαρού. Πολλές φορές φωνάζουν όταν δεν εκτελούμε τις δικές τους εντολές.
7) Ο κ-Βεζυρτσής Χρήστος, οδηγός ασθενοφόρου , κατέθεσε:
«Δεν παρακάμπτω την Διεύθυνση, ενημερώνω με αιτήσεις μου την Διεύθυνση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κ.Υ.
Όσον αφορά την Σύσκεψη είμαστε μια ομάδα 10-15 ατόμων που
συγκεντρωνόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα του Κ.Υ. φροντίζοντας να μην τα βγάζουμε προς τα έξω., (με ποια αρμοδιότητα, την στιγμή που υπάρχει Διεύθυνση.)
Ερωτήθηκε κατόπιν τούτου ο κ .Βεζυρτζής, αφού φροντίζουν να μην βγάζουν τα προβλήματα προς τα έξω για ποιο λόγο διανέμουν φυλλάδια στην Ελληνική και Αλβανική γλώσσα, σύμφωνα με προφορικές καταθέσεις εργαζομένων σε καφενεία, πλατείες, στο Κ .Υ κλπ.
Απάντησε με εριστικό ύφος και γενικά συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε δημόσιο υπάλληλο «θα σας απαντήσει η Σύσκεψη».
Με το δεδομένο ότι το ύφος του κ. Βεζυρτζή ήταν ιδιαίτερα πέραν των άλλων, επιθετικό, ερωτήθηκε σχετικά ,εάν έχει λόγους να καταθέτει με τόσο επιθετικό ύφος. Απάντησε: «Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου».
8) Η Δημομάρκου Αρχοντή Ραδιολόγος- Ακτινολόγος, ένορκα κατέθεσε ότι: «Την ημέρα πού ήρθε ο Α Ν Τ στο Κ. Υ άκουσα ασθενείς να διαμαρτύρονται ότι δεν εξυπηρετούνται. Από τότε που δημιουργήθηκε η σύσκεψη προκαλούνται εντάσεις και κλίμα σύγχυσης -αρνητικό κλίμα. Οι δύο γιατροί της Γερακαρούς δεν συμπεριφέρονται σωστά. Φωνάζουν, βρίζουν, η συμπεριφορά τους απέναντι στον Διευθυντή και τους συναδέλφους είναι απαράδεκτη.
Ο Σαμαράς είναι πιο χαμηλών τόνων και δεν δημιουργεί εντάσεις. Η ομάδα συγκεντρώνεται, μοιράζει φυλλάδια στα Αλβανικά και στα Ελληνικά στα καφενεία, στην πλατεία, στο Κ.Υ. Άκουσα ότι συγκεντρώνουν τον πληθυσμό.
Ο Διευθυντής του Κ .Υ είναι απόλυτα συνεργάσιμος.
9 ) Ο κ . Παπαδάς Γεώργιος, κλητήρας -θυρωρός, κατέθεσε :
Την τηλεόραση την κάλεσε στο Κ. Υ. η κ .Βασιλάκη Ελένη,
ασθενής η οποία έξω από το γραφείο του Διευθυντού, φώναζε ότι μέσα
οι γιατροί μαλώνουν και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο .Την στιγμή εκείνη
περίμεναν άλλοι δέκα περίπου ασθενείς να εξυπηρετηθούν.
Στην συγκέντρωση πού έγινε ήμουν και εγώ. Προηγήθηκαν πολλά πράγματα για να φθάσουμε εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτό το σημείο και να αναγκασθούμε να συγκεντρωθούμε για να λύσουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα πού υπάρχει στο Κ.Υ.Το πρόβλημα μας σαν εργαζομένων ήταν η συμπεριφορά των γιατρών Εμμανουηλίδη και Βουτυράκου, οι οποίοι δεν μας συμπεριφέρονται, σωστά. Είναι επιθετικοί στους χώρους εργασίας, στην όποια συνεργασία μας. Δεν υπακούνε στον Διευθυντή, γι αυτούς είναι σαν να μην υπάρχει . Δημιούργησαν αυθαίρετα την Σύσκεψη Εργαζομένων. Κανένας μας δεν κατάλαβε τον λόγο. ,
Συγκεντρώνονται στο υπόγειο , μοιράζουν χαρτιά στα καφενεία, στην πλατεία του χωριού, στο Κ .Υ, στα Αλβανικά και στα Ελληνικά ,τα αναρτούν σε αυθαίρετο πίνακα ανακοινώσεων στο Κ. Υ.Έχουν κάνει συγκεντρώσεις πληθυσμού, χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης. Το Κ Υ έχει κάποια προβλήματα, αλλά δεν είναι ενδεδειγμένος ο τρόπος που προσπαθούν να τα λύσουν. Το ιατρικό προσωπικό έρχεται στις εννέα το πρωί στο Κ.Υ. και φεύγει στις δύο το μεσημέρι. Τόσα χρόνια ήμασταν σαν αδέλφια .
Τα προβλήματα οφείλονται στους δύο γιατρούς. Ο Εμμανουηλίδης είπε στον Διευθυντή «Δεν σε αναγνωρίζουμε, να φύγεις». Ο Διευθυντής είναι εδώ δεκαέξι χρόνια και ξέρει τα προβλήματα του Κ Υ πολύ καλύτερα από τους δύο γιατρούς πού είναι τρία χρόνια και μάλιστα όχι στο Κ.Υ. αλλά στο Π. Ι. Γερακαρούς .
Ο Σαμαράς έχει ευγενική συμπεριφορά και συνεργασία με τους συναδέλφους.
Πολλές φορές στην δουλειά βλέπω συναδέλφους να κλαίνε εξ
αιτίας της συμπεριφοράς των δύο αυτών γιατρών, όπως την κ.Βασιλειάδου , την κ. Παυλίδου κλπ.
10) Η κ. Μολύβα Ευθυμία, νοσοκόμα, κατέθεσε:
Την τηλεόραση την φώναξε η κ. Βασιλάκη Ελένη. Αγανάκτησε να περιμένει μαζί με δεκαπέντε άλλα άτομα να την εξετάσουν οι γιατροί, που ήταν συγκεντρωμένοι στην μεγάλη αίθουσα μαζί με όλο το προσωπικό.
Τα ιατρεία και τα εργαστήρια δεν δούλευαν. Είχαν πει ότι το προσωπικό
μαζεύτηκε για να με βοηθήσει. .
Το προηγούμενο βράδυ που ήμουν στο Κ.Υ. για να βοηθήσω εθελοντικά όπως κάνω εδώ και σαράντα χρόνια, οι εφημερεύοντες γιατροί Εμμανουηλίδης και Βουτυράκος με έδιωξαν, αν και δεχόταν για χρόνια την συνεργασία μου. Δε με θέλουν τελευταία. Δουλεύω εθελοντικά στο Κ. Υ γιατί έτσι συνήθισα και γιατί θέλω να εξυπηρετώ
τους ασθενείς
Στην συγκέντρωση ήρθε και ο Δήμαρχος κ. Καμαρούδης Σταύρος εκτιμώντας την προσφορά μου στο χωριό επί χρόνια. .
Οι γιατροί έρχονται στο Κ. Υ .στις εννέα το πρωί και φεύγουν στις
δύο το μεσημέρι.
Οι γιατροί Εμμανουηλίδης, Βουτυράκος, Σαμαράς, Παπουτσή Μούστου Κωνσταντίνου και επίσης η μαία Δισερή και ο οδηγός Γιαννακούλας αρχές κάθε μήνα μαζεύονται στο υπόγειο του Κ.Υ. στις δύο το μεσημέρι και συζητάνε μονάχοι και κολλάνε στον τοίχο χαρτιά.
Κόλλησαν και χαρτιά στο Κ.Υ. στα Αλβανικά , δεν ξέρω τι γράφανε γιατί δεν ξέρω Αλβανικά.
Οι γιατροί Εμμανουηλίδης- Βουτυράκος- Σαμαράς-Παπουτσή, πριν
έρθουν τα τηλεοπτικά κανάλια στο Κ. Υ . μοίραζαν χαρτιά στα Αλβανικά
και στα Ελληνικά στα καφενεία στο παζάρι στην Γερακαρου και στην
πλατεία του Ζαγκλιβερίου. . · · ^
Χθες στις 11-7-05 πού εφημέρευα, εφημέρευαν και οι γιατροί
Τσικνάκη και Σαμαράς. Ο Σαμαράς ήρθε στο Κ.Υ. στις δυόμισι το
βράδυ από την ταβέρνα .Όποτε έχει εφημερία πηγαίνει στην ταβέρνα.
Θα παρακαλούσα η Διοίκηση του Νοσοκομείου να μου επιτρέψει να
προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου , όπως κάνω εδώ και σαράντα
. χρόνια και μετά την συνταξιοδότηση μου στο τέλος του τρέχοντος έτους.
11) Ο κ. Πολίτης Ευάγγελος ,τεχνικός ,κατέθεσε ότι:
Στο Κ Υ δεν υπάρχει τάξη εδώ και σχεδόν έξη μήνες. Υπάρχουν 2-3 γιατροί του Κ .Υ που συμμετέχουν σε μία άτυπη ομάδα την οποία ονομάζουν Σύσκεψη Υπογείου .Η ομάδα αυτή δημιουργεί κατά την άποψη μου τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο
Κ Υ
Συγκεντρώνονται στο υπόγειο, συσκέπτονται ,αποφασίζουν και δημοσιοποιούν διάφορες ανακοινώσεις ανυπόγραφες ;δεν έχουν το θάρρος να υπογράψουν να δηλώσουν ποιοι και πόσοι είναι και όποιος
από τους εργαζόμενους δεν είναι μαζί τους ,είναι εχθρός τους.
Τις ανυπόγραφες αυτές ανακοινώσεις τις τοποθετούν στον πίνακα ανακοινώσεων που τοποθέτησαν αυθαίρετα την στιγμή που υπάρχουν τρεις πίνακες ανακοινώσεων στον Κ. Υ .( προσωπικού,
ιατρών συνδικαλιστών) και συγχρόνως τις μοιράζουν οι ‘ιδιοι στην πλατεία του χωριού χέρι-χέρι και σε διάφορα χωριά της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ.
Καλούνε τον κόσμο με ανακοινώσεις στην Ελληνική και σε άλλη ξένη
γλώσσα όχι Ευρωπαϊκή ,δεν ενημερώνουν για τίποτα ποιο ουσιαστικό
τον κόσμο ,απλά δυσφημούν το Κ. Υ. αναφέροντας τις ελλείψεις του Κ .Υ
σε νοσηλευτικό ,ιατρικό προσωπικό ,γεγονός που είναι γνωστό στην
Διοίκηση ,ύστερα από έγγραφα αιτήματα της Διεύθυνσης. .Πολλές από
τις ελλείψεις αυτές έχουν υλοποιηθεί και οι υπόλοιπες θα υλοποιηθούν
στο εγγύς μέλλον.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται όλες αυτές οι παρεμβάσεις τους .Τις κάνουν γιατί θέλουν να συνδιοικήσουν λ.χ. ενώ εγώ είμαι ο τεχνικός του Κ. Υ., για όποια πρόταση μου πρέπει κατά την άποψη τους να έχουν λόγο.
Τα 3-4 αυτά άτομα προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στους 41 εργαζόμενους στο Κ. Υ. δηλαδή σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό.
Εδώ και 25 χρόνια το Κ .Υ εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους ασθενείς με τις προσπάθειες του κ. Ταξόπουλου και των εργαζομένων καταφέραμε να κάνουμε ένα Κ. Υ ζηλευτό .Υπάρχουν βέβαια ελλείψεις τις οποίες η Διοίκηση ύστερα από αιτήσεις του Διευθυντή θα υλοποιήσει
τμηματικά.
Τα γεγονότα και η παρουσία δημοσιογράφων στο Κ Υ έγιναν για
τους εξής λόγους.
Την προηγουμένη το βράδυ οι εφημερεύοντες γιατροί απαγόρευσαν στην νοσηλεύτρια Εφη Μολύβα που εδώ και 40 χρόνια προσφέρει και εθελοντική εργασία στο Κ .Υ., να εργασθεί .
Το πρωί της επομένης ημέρας που έγινε γνωστό το θέμα συγκεντρωθήκαμε όλο το προσωπικό εκτός του ιατρικού ,γιατι αγανακτήσαμε εδώ και μήνες από την συμπεριφορά των γιατρών αυτών.
Ενημερώσαμε τον Διευθυντή του Κ .Υ , τον Διοικητή του
Νοσοκομείου ,τον Πρόεδρο του Σωματείου μας ,τον κόσμο ότι θα
καθυστερήσουμε για ένα τέταρτο .
Ήρθε ο Διευθυντής ,ενημέρωσε ο ίδιος και η προϊστάμενη του Κ .Υ τον κόσμο έγινε η συνάντηση οποία ήταν επείγουσα ,με την
συγκατάθεση του Διευθυντή.
Ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος από τις συγκεντρώσεις που γίνονταν στις πλατείες από τους γιατρούς αυτούς ,τις ανακοινώσεις που μοίραζαν και στην αγανάκτηση τους κάλεσαν τα κανάλια.
Οι Δημοσιογράφοι πήγαν στο γραφείο του Διευθυντού , είχε έρθει και
ο Δήμαρχος , ο κόσμος φώναζε , μίλησαν όλοι και την-επομένη είχε δοθεί
συνέντευξη στην πρωϊνή εκπομπή του Γιώργου Πάπαδάκη. Μίλησε ο
Διευθυντής, ο Δήμαρχος και από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί , η κ
Βασιλάκη Ελένη.
12 ) Η κΜούστου Ιωάννα, επιμελητής Β , Γενικής Ιατρικής, κατέθεσε.
« Είχα άδεια όταν ήρθε η τηλεόραση, αλλά άκουσα ότι τα ιατρεία καθυστέρησαν να λειτουργήσουν. Ξέρω ότι μερικοί από το προσωπικό '" έχουν διανείμει έντυπα στην Ελληνική Γλώσσα.
Αναρτήθηκε επίσης έντυπο στην Αλβανική γλώσσα στον πίνακα ανακοινώσεων του Κ.Υ. για να ενημερωθεί ο Α λ β α ν ι κ ο ς πληθυσμός Δεν ξέρω αν αυτό έγινε με την έγκριση της Διεύθυνσης. Οι συσκέψεις, γίνονται στις δύο η ώρα το μεσημέρι.
13) Ο κ. Τζώρζης Νικόλαος , ιατρός ,αναπληρωτής του Διευθυντού,
κατέθεσε:
«Οι υπάλληλοι επί έναν χρόνο έχουν αγανακτήσει από την συμπεριφορά των κ κ Εμμανουηλίδη -Βουτυράκου- Σαμαρα Συγκεκριμένα οι παραπάνω κύριοι συμπεριφέρονται με άπρεπο για δημόσιο υπάλληλο τρόπο. Φωνάζουν , απαιτούν , υποκαθιστούν την
Διεύθυνση .
Το προσωπικό αγανακτισμένο από τις φωνές και τις διαταγές των γιατρών αυτών και ιδιαίτερα των Εμμανουηλίδη και Βουτυράκου αγανάκτησε και διέκοψε την εργασία του με την πρόθεση να φθάσει σε
στάση εργασίας.
Ενημερώθηκε ο Διευθυντής , πήγε αμέσως στην συγκέντρωση ακούστηκαν οι κραυγές τις κ Βασιλάκη που είχε εμπύρετο και ακόμη δεν
είχε εξετασθεί.
Φώναζε « εσείς έχετε τα προσωπικά σας και την πληρώνει ο κόσμος
πού περιμένει να εξετασθεί.»
Ενώ συζητούσαμε ήρθαν τα κανάλια. Οι δύο γιατροί της Γερακαρούς έδιωξαν την Έφη όχι μόνο .από το ιατρείο αλλά και από τον χώρο του Κ.Υ. ΟΙ δημοσιογράφοι μπήκαν στο γραφείο του Διευθυντού, όπου ήταν και η κ Βασιλάκη και ξαναήρθαν την επόμενη για πλήρη σύνδεση με τον κ. Παπαδάκη.(ΑΝΤ). Στην σύνδεση ο Διευθυντής στην αυλή του ΚΥΓ παρουσία του Δημάρχου και πλήθος κόσμου έδωσε συνέντευξη.
Οι κάτοικοι ήταν εναντίον της Σύσκεψης Εργαζομένων. Άκουσα ότι
η Σύσκεψη μοιράζει φυλλάδα στα Ελληνικά και Αλβανικά στα
καφενεία, στα ιατρεία του Κ .Υ

Αναρτούν στον πίνακα ανακοινώσεων του Κ. Υ κείμενα στα Αλβανικά και στα Ελληνικά.
Κάνουνε συγκεντρώσεις και στα γύρω χωριά και στο Ζαγκλιβέρι. Με την συμπεριφορά τους μερικοί γιατροί δυσκολεύουν την λειτουργία του Κ. Υ.
Δεν εφημερεύω μαζί τους ,γιατί δεν μπορώ να συνεργασθώ με τους ανθρώπους αυτούς.
Όλα τα κάνουν γιατί θέλουν να διώξουν τον κ Ταξόπουλο ,μάλιστα - μπροστά σε όλο το προσωπικό ,σε συγκέντρωση του είπαν ευθαρσώς «Ταξόπουλε παραιτήσου»
Ο κ. Ταξόπουλος έχει κάνει όλες τις ενέργειες προς την Διοίκηση και πριν δύο μήνες στην τελευταία συνάντηση , ο Διοικητής κ .Αλεξιάδης είπε ότι θα αναλάβει το θέμα προσωπικά και θα το λύσει.
14 ) Ο κ Κουρέας Αχιλλέας ,επιμελητής Β Γενικής ιατρικής κατέθεσε:
«Εδώ και έναν χρόνο πράγματι υπάρχει η Σύσκεψη Εργαζομένων και
αποτελείται από περίπου έξη άτομα .Η ομάδα αυτή έχει σκοπό να
διοικήσει η ίδια τη Κ.Υ. χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα.
Συγκεντρώνονται σαν ομάδα ,διανέμουν φυλλάδια στην Αλβανική
και Ελληνική Γλώσσα σε ασθενείς και πολίτες ,στα καφενεία του χωριού
στην πλατεία, στο Κ.Υ.
Πιστεύω ότι το προσωπικό τους φοβάται .Ο κόσμος δεν είναι μαζί
τους.
Ο Διευθυντής πιστεύω ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους
ανωτέρους του .Η ιεραρχία έχει μάθει τι γίνεται εδώ .Αλλά παρόλη την
παρουσία τους δεν λάβανε κάποια μέτρα .
Ήρθε ο Διοικητής του Νοσοκομείου ,ο Πεσιάρχης, ο υποπεσιάρχης
συζητήσαμε όλοι μαζί ,έλαβαν γνώση του προβλήματος ,αλλά ακόμη και
μέχρι σήμερα, δεν "έκαναν κάποιες ενέργειες για τη επίλυση του
προβλήματος.Έτσι ακόμη και σήμερα η συγκεκριμένη ομάδα πιστεύει ότι θα πετύχει τους στόχους της, δηλαδή την εκδίωξη του Διευθυντή.
Ο Διευθυντής πίστευε ότι με το φιλότιμο όλοι θα κάναμε την δουλειά μας για το καλό του κόσμου και του Κ. Υ .αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από αυτούς που ήθελαν να τον υποσκελίσουν.
Σε συγκέντρωση γιατρών ο Σαμαράς είπε στον Διευθυντή «αν είσαι
ανίκανος παραιτήσου»
Ελπίζω όλοι οι εργαζόμενοι να καταθέσουν χωρίς ψυχολογική πίεση,με την ελπίδα να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στον χώρο
εργασίας μας.
15) Η Δισερή Μαρία, μαία ,κατέθεσε ότι:
Τα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού και υποδομής. Η Σύσκεψη Εργαζομένων υπάρχει ,για να προτείνει βελτιωτικές προτάσεις λειτουργίας του Κ. Υ. και εκπαιδευτικά μαθήματα. Η ύπαρξη της είναι γνωστή στο εργασιακό σωματείο Ι ΓΝΘ δεν δημιουργούμε προβλήματα, αντίθετα φροντίζουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Στις 16/2/05 οι εργαζόμενοι ήταν μαζεμένοι στην Διεύθυνση και περίμεναν τον Διευθυντή να έρθει και ύστερα να δουλέψουν. Ο Διευθυντής όταν ήρθε μας μάζεψε στην μεγάλη αίθουσα και είπε σ αυτούς που ήταν μαζεμένοι «υπογράψτε να φύγουν οι ταραξίες» Ήρθαν επίσης στην συγκέντρωση ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος .Την επομένη, είδα στην τηλεόραση τον Διευθυντή να λέει ότι θέλουν να τον υποσκελίσουν.
16 ) Ο Μήτας Ευθύμιος, ιατρός στο Κ. Υ ,κατέθεσε:
Η αιτία για όσα συνέβησαν στις 16/2/05 στο Κ Υ είναι η αγανάκτηση εδώ και μήνες των πολιτών από την δυσλειτουργία του Κ. Υγείας λόγω αντιπαλότητας των εργαζομένων, η οποία προέρχεται από την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά των ιατρών Σαμαρά Μάριου, Εμμανουηλίδη Μανώλη ,Βουτυράκου Δημητρίου .Οι γιατροί αυτοί δεν συνεργάζονται με το προσωπικό και τον Διευθυντή, δεν επικοινωνούν δεοντολογικά όπως έχουν υποχρέωση με το προσωπικό.
Τους δε ασθενείς τους πιέζουν στα ιατρεία να πάρουν τις προκηρύξεις τους ,να υπογράψουν τα κείμενα τους, που τα χρησιμοποιούν για προσωπικές τους επιδιώξεις .
Υπάρχει κατά την άποψη μου σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία ——του Κ. Υ. Ο Διευθυντής από την πλευρά του έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες
δυστυχώς όμως χωρίς καμιά ανταπόκριση από τους προϊστάμενους του .
Η ύπαρξη της ομάδας αυτής ή οποιασδήποτε εξωθεσμικής ομάδας, μη κατοχυρωμένης επίσημα από πουθενά δεν βοήθησε ποτέ και πουθενά.
Η κατάργηση των θεσμών δεν βοήθησε ποτέ και πουθενά.
Η κατάργηση των θεσμών οδηγεί στην αναρχία
Την ημέρα που κάποιοι γιατροί κατέβασαν πίνακα ανακοινώσεων που αυθαίρετα τοποθέτησε η παραπάνω ομάδα ήρθαν στο Κ. Υ. από την
Γερακαρού οι γιατροί Βουτυράκος και Εμμανουηλιδης και μαζί με τον Σαμαρά όρμησαν στο γραφείο του Διευθυντού ,τον έβρισαν ,τον έβγαλαν βίαια από το γραφείο του στο χώλ ,μπροστα στους ασθενείς. Το Κ. Υ δυσλειτουργεί και έχω την άποψη ότι η Διοίκηση πρέπει να
παρέμβει άμεσα.
Είιιαι μάρτυρας πολλών εργαζομένων που δουλεύουν χωρίς ψυχική ηρεμία στον κρίσιμο χώρο της υγείας ,εξ αιτίας της συμπεριφοράς των
παραπάνω γιατρών.
Καταθέτω σχετικό με την υπόθεση υπόμνημα.
Στο υπόμνημα ο μάρτυρας αναφέρει τα έξης:
«Μέχρι σήμερα απέφυγα να εκφράσω τις θέσεις μου , όμως τώρα είναι καθήκον μου να απαντήσω στην πρόσκληση σας και να παραθέσω με ειλικρίνεια όσα γνωρίζω σχετικά .
Κατά την γνώμη μου ,τα προβλήματα που ταλανίζουν το Κ Υ μας
οφείλονται στην συνολική συμπεριφορά των κυρίων Σαμαρα
Εμμανουηλίδη και Βουτυράκου. Στους κυρίους αυτούς επιρρίπτω τις
ακόλουθες ευθύνες: . ,
Της εξύβρισης συναδέλφων και της συκοφαντικής δυσφήμισης με επώνυμα γραπτά κείμενα .
Της εγκατάλειψης της θέσης τους εν ώρα υπηρεσίας και διανομή υβριστικών φυλλαδίων στις λαϊκές αγορές.
Της προσβολής του Εθνικού συναισθήματος των κατοίκων αφού διένειμαν φυλλάδια στην Αλβανική γλώσσα με απαξιωτικό κείμενο για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.
Της διοργάνωσης συγκεντρώσεων στο χωρίο μας και της κινδυνολογίας σχετικά με την ασφάλεια των υπηρεσιών του Κ Υ
Της άσκησης ψυχικής βίας στους ασθενείς αφού τα φυλλάδια τους τα διένειμαν από τα τακτικά τους ιατρεία.(μεσα στο Κ, Υ)
Της άσκησης ψυχικής βίας στους εργαζόμενους του ΚΥ όπως π.χ. με τη θέση του ΠΙ Αγίου Βασιλείου.
Της άρνησης συνεργασίας όπως με την γραμματεία, σχετικά με την
ενημέρωση για την κίνηση του μήνα .
Της άρνησης συμμόρφωσης με τις εντολές του Διευθυντή ,σε θέματα όπως η αποφυγή διενέργειας αιμοληψιών εκτός Κ. Υ., κ. α.
Της ανάρτησης ενός πίνακα ανακοινώσεων με την επωνυμία «Σ ύ σκεψη Εργαζομένων» με στόχο την παραπλάνηση του κόσμου ότι δήθεν όλοι οι εργαζόμενοι είναι με το μέρος τους.
Της εξαπάτησης του κόσμου με την περισυλλογή υπογραφών δήθεν για να ζητήσουν στελέχωση του Κ .Υ και στη συνέχεια της χρήσης των υπογραφών αυτών σε προσωπικές κόντρες με τον Διευθυντή.
Της πλημμελούς άσκησης του ιατρικού καθήκοντος όταν άσκησαν ψυχική βία στην παρασκευάστρια να ερμηνεύει τα εργαστηριακά αποτελέσματα και να τους ειδοποιεί κατά την κρίση της μόνο στις παθολογικές τιμές.
Της περιφρόνησης ολόκληρης της Διοίκησης στην υγειονομική περιφέρεια μας ,αφού ο πίνακας είναι ακόμη αναρτημένος.
Της προκλητικής συμπεριφοράς απέναντι στον διοικητή του Ι Γ Ν θ στον Πρόεδρο του Π ΕΣΥ και μάλιστα δημόσια και ενώπιον όλων μας.
Της κριτικής εναντίον του Κ.Υ. και του ΕΣΥ η οποία έχει καθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και άρχισε κατά σύμπτωση λίγο μετά τις
εκλογές. ; ,
Και όλα αυτά όταν στην κοινωνία του χωρίου , ο γιατρός του ΕΣΥ οφείλει να μην είναι προκλητικός με τις πολιτικές του απόψεις διότι έτσι δυναμιτίζει ολόκληρο το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Σημειωτέον δε ότι τα αναφερόμενα προβλήματα στις καταγγελίες τους είναι χρόνια και οι ίδιοι τα ανέχθηκαν ενδεχομένως βολεύτηκαν, όπως με την εθελοντική προσφορά της νοσηλεύτριας Εφης.
Επίσης το φαρμακείο απέναντι από το Κ.Υ. κατηγορήθηκε ότι πλουτίζει εις βάρος του Δημοσίου .Διερωτώμαι (αν αληθεύουν οι κατηγορίες ) ποιοι υψηλά ιστάμενοι εμποδίζουν το κλείσιμο του φαρμακείου και ποιοι μέσα στο Κ.Υ. συνεργάζονται με το φαρμακείο.
Αισθάνομαι ακόμη την ανάγκη να τοποθετηθώ ως προς την στάση του Διευθυντή μας ,την οποία θεωρώ αξιοσημείωτη .Προσπάθησε από την αρχή να ηρεμήσει τα πνεύματα, να αποφύγει την δημοσιότητα και να μη δώσει αφορμές για να γίνουμε αντικείμενο μικροπολιτικής από ΜΜΕ.
Πιστεύω ότι είναι άνθρωπος φιλότιμος και έντιμος ,Δεν έχει εκδικητική διάθεση και αντιθέτως διακρίθηκε σε όλη αυτή την ιστορία για την υπομονή του. Σε αυτόν αποκλειστικά οφείλεται το γεγονός ότι το θέμα δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Τελειώνοντας θέλω να καταθέσω τον προβληματισμό μου (παίρνοντας αφορμή από την αμηχανία όλων για την;, αυθαίρετη ανάρτηση πίνακα ανακοινώσεων στο Κ.Υ., από τις .-αυθαίρετες
αιμοληψίες), για την ανυπαρξία ενός εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε γραπτή μορφή με οδηγίες .Σε ποιούς βόλευε τόσα χρόνια να υπάρχει σύγχυση.
17) Ο Κωνσταντίνου Αθανάσιος , ιατρός στο Κ. Υ , κατέθεσε:
Προβλήματα λειτουργίας στην υποδομή και στην λειτουργία του Κ. Υ. υπήρχαν από την αρχή .Αλλά κυρίως από τα μέσα του 2004 συνάδελφοι μου θέλησαν να ανοίξουν διάλογο προς τον σκοπό της επίλυσης τους με την Διεύθυνση ,οπότε συνάντησαν την άρνηση του κ. Ταξόπουλου.
Από τότε υπήρξε μία αντιπαράθεση σε επίπεδο ανακοινώσεων και αναφορών εκατέρωθεν καθώς και δυστυχώς θλιβερά γεγονότα σε προσωπικό επίπεδο (ύβρεις, μειωτικές συμπεριφορές ,προσωπικά επεισόδια κ λ π.) .τα οποία δεν νοούνται στα πλαίσια της συναδελφικής μας αλληλεγγύης ως ιατρών .Βρέθηκα μάρτυρας στις 5/5/04 σε επεισόδιο σε εφημερία που ο Διευθυντής εξύβρισε τον κ .Βουτυράκο.
Δεν ανήκω σε καμία ομάδα ,αναγνωρίζοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή για την επίλυση κάθε προβλήματος λειτουργίας του Κ Υ.
Αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης ήταν η παρουσία των τηλεοπτικών μέσων τον Μάιο 2005 στο Κ .Υ .Δεν ξέρω ποιος τα κάλεσε και για ποιο λόγο .Έμαθα ότι κάποια πολίτης διαμαρτυρόταν για την εξυπηρέτηση που προσφέρει το Κ .Υ και οι γιατροί του ,στους ασθενείς.
Την 15/2/05 οι εφημερεύοντες γιατροί δεν δέχθηκαν την αδελφή Εφη στο εξεταστήριο ,εφόσον δεν είχε υπηρεσία .Την επομένη ο Διευθυντής στην συγκέντρωση με οργισμένο ύφος ζήτησε να υπογράψουν εναντίον των «ταραξιών» ,που ήταν οι εφημερεύοντες γιατροί πού δεν δέχθηκαν την Εφη. Αρνήθηκα να συμμετάσχω σ αυτήν την διαδικασία γιατί πιστεύω δεν θα έλυνε η υπογραφή μου το πρόβλημα και ότι την λύση πρέπει να την δώσει ο Διευθυντής. Τότε ο Διευθυντής με εξύβρισε ενώπιον όλων των συγκεντρωμένων λέγοντας, (δεν είσαι άντρας και
έχεις_κατεβασμένα_τα παντελόνια ). Ενοχλημένος αποχώρησα.
Ο Διευθυντής σε έγγραφες αιτήσεις μου , με τις οποίες ζητούσα -συστατική επιστολή για να την υποβάλλω για αναβάθμιση μου (4/4-1-04,57/28-1-05) επί δυόμισι σχεδόν μήνες δεν μου απαντούσε. Μου απάντησε με ένα απαξιωτικό κείμενο με τίτλο «αντί συστατικής , ; επιστολής». Όπου μου απηύθυνε κατηγορίες ,για τις οποίες όχι μόνο δεν έχω τιμωρηθεί πειθαρχικά αλλά δεν υπάρχει και -πειθαρχική δίωξη εναντίον μου.

Απευθύνω έκκληση για λύση του προβλήματος αυτού.
18) .0 κ .Σαμαράς Μάριος ,ιατρός του Κ .Υ., αρνήθηκε να καταθέσει χωρίς τον δικηγόρο του, τον ενημερώσαμε ότι κλήθηκε ως μάρτυρας και ότι πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα του άρθρου 12β του Υ. Κ. και αφού έλαβε γνώση των ερωτημάτων ,απάντησε με υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει τα εξής :
το
Αφορμή για την παρουσία των ΜΜΕ στο Κ. Υ .φέρεται να είναι η αναστάτωση που προκάλεσε στους ασθενείς η αναστολή της λειτουργίας του Κ. Υ. τις ώρες που αρχίζουν να λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και γίνονται οι αιμοληψίες. Στους ασθενείς δεν δινόταν σειρά προτεραιότητας για τα ιατρεία, το Μ/Β δεν δεχόταν παραπεμπτικά αιμοληψιών και οι υπάλληλοι στην υποδοχή και στα εργαστήρια δήλωναν ότι «υπάρχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στο Κ. Υ. και μέχρι να έρθει ο Διευθυντής θα περιμένετε.» Η στάση και η τοποθέτηση του Διευθυντού και κάποιων υπαλλήλων στο «σοβαρό πρόβλημα « ,αποτελεί την πραγματική αιτία για την έλευση των ΜΜΕ στο Κ Υ -θα αναφερθώ συνοπτικά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η νοσηλεύτρια Εφη Μολύβα επί σειρά ετών πραγματοποιεί δύο και τρεις βάρδιες ημερησίως στο Κ .Υ χωρίς να βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα και φυσικά χωρίς να αμείβεται . Οι εφημερεύοντες ιατροί Βουτυράκος και Εμμανουηλίδης την 15/2/05 ζήτησαν από την κ.Μολύβα να απασχολείται στο Κ. Υ μόνο στο δηλωμένο ωράριο της ,επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παρανομία που δεν πρέπει να συνεχίζεται. Ακολούθησε η προαναφερθείσα αντίδραση κάποιων εργαζομένων .Γύρω στις εννέα το πρωί ο Διευθυντής συγκέντρωσε όλο το προσωπικό και με φωνές ,ύβρεις ,απειλές, απαίτησε από τους εργαζόμενους να μαζέψουν υπογραφές εναντίον των εφημερευόντων(Βουτυράκου, Εμμανουηλίδη) και γενικά εναντίων των ταραξιών της Σύσκεψης. Γύρω στις δέκα το πρωί , εισέβαλε στο Κ.Υ. ο Δήμαρχος κ Καμαρούδης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο, κ Καραπαίο και χτυπώντας απειλητικά τα χέρια .καταφέρθηκε και αυτός εναντίον της Σύσκεψης .Ενώ εξέταζα ασθενείς ενημερώθηκα ότι ήρθε τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο του Διευθυντού. Το τι ειπώθηκε το άκουσα στο δελτίο ειδήσεων. Γύρω στις δύο το μεσημέρι μου ζητήθηκε από το δημοσιογράφο κ. Παπαδόπουλο Σωτήριο ,τηλεφωνική συνέντευξη που αρνήθηκα γιατί δεν είχα την άδεια της υπηρεσίας μου. Η επίκληση της μη εξυπηρέτησης των ασθενών , επειδή μαλώνουν οι γιατροί ,ήταν η πρόφαση για την κλήση των ΜΜΕ ,τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον Διευθυντή ,τον Δήμαρχο και κάποιους δήθεν αγανακτισμένους πολίτες για να δυσφημίσουν εργαζόμενους με τους
οποίους διαφωνούν και να συγκαλύψουν τα πραγματικά προβλήματα
του Κ. Υ.
Η έκθεση του Κ .Υ και τελικά του ΕΣΥ συνετελέσθη
α) Από την απόφαση του Διευθυντή να κλείσει το Κ.Υ. αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του κοινού ή προσβλέποντας στις αντιδράσεις του για να τις χρησιμοποιήσει εναντίον υφισταμένων του που κινητοποιούνται συνδικαλιστικά.
β ) Από το περιεχόμενο των δηλώσεων του Διευθυντού ,που δεν αφορούσαν το πρόβλημα .
γ) Από τη κινητοποίηση φίλων του Διευθυντή ,ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο κατήγγειλε στον Πρόεδρο των Π ΕΣΥ- τους εργαζόμενους που ανεδείκνυαν τα προβλήματα του Κ. Υ ,αντί να ενημερωθεί και να ασχοληθεί με αυτά .
Στις 9-2-05 εξαφανίσθηκε ο πίνακας ανακοινώσεων της «Σύσκεψης» Ρώτησα τον Διευθυντή σχετικά ,μου απάντησε «Είμαι ο Διευθυντής και θα γίνει ότι θέλω εγώ ,σας αρέσει δεν σας αρέσει., αφήστε τα αυτά, να μου κάνετε μήνυση.».Τα ίδια είπε και στον κ Εμμανουηλίδη .Οι τόνοι ανέβηκαν όταν είπε στην μαία κ .Δισερή «Ποια είσαι εσύ».
Καμιά από τις ανακοινώσεις της Σύσκεψης δεν έχει υβριστικό περιεχόμενο .Η σύσκεψη δεν συγκροτεί ομάδα ,ούτε σωματείο, ούτε συνδικαλιστικό όργανο .
Ο Διευθυντής δεν δίστασε να εκθέσει το Κ. Υ ανά το πανελλήνιο μέσω της τηλεόρασης προκειμένου να παρουσιάσει την συνδικαλιστική δράση εργαζομένων σ αυτό ως υπηρεσιακό παράπτωμα αμφισβήτησης κριτικής, υποκατάστασης ,διεκδίκησης της θέσης του Αυτό αντίθετα εισπράχθηκε σαν διασυρμός των υφισταμένων του, σαν να βρίσκεται ένα πραξικόπημα σε εξέλιξη.
Με τη ένταξη του Κ .Υ στο Ι Γ Π Ν θ δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα σχετικά με τους επισκέπτες ιατρού ς κλπ.
Η μη ανταπόκριση του Νοσοκομείου στις υπεσχημένες ρυθμίσεις και. ο τρόπος διεκδίκησης από τον Διευθυντή ήταν η αιτία για την από έτους περίπου συνδικαλιστική δράση μου που οδήγησε στη διαδικασία της σύσκεψης. Η κινητοποίηση αφορά αγώνες για να ανατραπούν ή να σταματήσουν παρανομίες και αυθαιρεσίες της Διεύθυνσης λ.χ. ένταξη νέων ειδικευομένων στο πρόγραμμα εφημερίων.
Αναφέρω ενδεικτικά ενέργειες του Διευθυντή που κινούνται πέραν των ορίων της υπηρεσιακής νομιμότητας:
1-Δημόσια συκοφαντική δυσφήμιση μου και συναδέλφων μου μέσω
της τηλεόρασης.
2- Εξύβριση του κ Βουτυράκου και παρενόχληση εφημερίας.
3- Αποδοχή της μετακίνησης της γενική γιατρού Τσικνάκη Στυλιανής
4- Εξαφάνιση πίνακα ανακοινώσεων της Σύσκεψης
5- Χρησιμοποίηση της νοσηλεύτριας Εφης σε εργασία ,εκτός ωραρίου της.
6- Μη απάντηση σε σειρά αιτήσεων από την σύσκεψη , κλπ
Σε αίτηση μου 4/1/05 για χορήγηση συστατικής επιστολής μου απήντησε στις 22/3/05 ( ύστερα από 77 ημέρες ) με κείμενο με τον τίτλο «αντί συστατικής» ,όπου χρησιμοποιεί κατηγορίες σε βάρος μου αγνοώντας την υπηρεσιακή και ιατρική μου προσφορά ,το επιστημονικό μου επίπεδο ,τις ικανότητες μου σαν ιατρού.
Θεωρώ καθοριστική συμβολή για την επίτευξη του στόχου της υπηρεσιακής νομιμότητας και της λειτουργικής τάξης στο Κ. Υ την άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων σε υποδομή και στελέχωση.
19 ) Ο Εμμανουηλίδης Εμμανουήλ ,ιατρός ,αρνήθηκε να καταθέσει χωρίς την παρουσία δικηγόρου του ,του επισημάνθηκε επίσης ότι πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση και κατέθεσε με υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει -τα εξής:
Στην αντίληψη μου υπέπεσε η παρουσία ΜΜΕ στις 16 και 17/5/05 Η δικαιολογία, ήταν ότι την κάλεσε η ασθενής Τσιφτσή Ελένη ,που διαθέτει γραφείο τελετών στο χωριό ,γιατί όπως ισχυριζόταν δεν την εξυπηρετούσαν οι γιατροί.
Η αφορμή , το ότι την προηγούμενη ημέρα μαζί με τον κ Βουτυράκο που είχαμε εφημερία δεν δεχθήκαμε συνεργασία στο ιατρείο με την νοσηλεύτρια Εφη που δεν είχε υπηρεσία. Είπε ότι βρίσκεται εκεί με εντολή του Διευθυντή και της εξηγήσαμε ότι η εργασία της εκτός ωραρίου είναι παράνομη .Αμέσως ενημερώθηκαν για την ενέργεια μας αυτή τηλεφωνικά διάφορα άτομα .Την επομένη το πρωί οι εργαζόμενοι περιμένοντας όπως έλεγαν να έρθει ο Διευθυντής σταμάτησαν την εργασία τους. Επιστήθια φίλη της κ Έφης είναι η κ. Τσιφτσή που εκείνη την ημέρα θυμήθηκε ότι δεν εξυπηρετήθηκε.Για ποιους λόγους κινητοποιήθηκαν , για την απαίτηση μας από την νοσηλεύτρια να μην εργάζεται εκτός ωραρίου , η κ Τσιφτσή, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος ,ο Διευθυντής θα φανεί από την έρευνα σας.
Επισημάναμε στον Διευθυντή ότι η κίνηση του να αποκαθηλώσει
τον πίνακα ανακοινώσεων της Σύσκεψης αποτελούσε προκλητική επίθεση .Του επισημάναμε ότι πρέπει να μιλάει πιο ευγενικά απέναντι στην συναδέλφισα Δισερή όταν της «είπε ποια είσαι εσύ». Είπε κάντε μου μήνυση .
Για την νομιμότητα του πίνακα ανακοινώσεων μπορούν να βεβαιώσουν ο Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου κ. Λαζούλας ο Πρόεδρος ΕΝΙΘ κ Πλωμαρίτης, κλπ.
Συμμετέχω με υπερηφάνεια στην σύσκεψη εργαζομένων .Δεν πρόκειται για ομάδα ούτε για σωματείο αλλά για σύσκεψη. Ο ρόλος της είναι συνδικαλιστικός .Άλλωστε γίναμε δεκτοί ως «Σύσκεψη» από τον Διοικητή του Ιπποκράτειου κ Αλεξιάδη, μας προέτρεψε να συνεχίσουμε να καταθέτουμε αιτήσεις με την υπογραφή της σύσκεψης και να τις κοινοποιούμε σ αυτόν για να ελέγχει την πορεία τους .Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την βελτίωση της περίθαλψης .Δεχθήκαμε δε τα συγχαρητήρια του.
Διώκομαι συστηματικά και κατ εξακολούθηση από τον Διευθυντή μου για την συνδικαλιστική μου δράση, το τελευταίο έτος (αναφέρει παραδείγματα λ. χ δεν προωθεί τις αιτήσεις του για βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής κ.α.)
Καλεί δημόσια τους συναδέλφους μου να υπογράψουν σε βάρος μου.(16/2/05).Η δίωξη αυτή έχει υποπέσει στην αντίληψη των κατοίκων της περιοχής (3500 υπογραφές) .
Η παρουσία των ΜΜΕ ήταν προετοιμασμένη κατά τέτοιο τρόπο που δεν είναι πιθανόν να οργανώθηκε από την κ. Τσιφτσή ..
Αφορμή ,ήταν η απαίτηση μας, να μην εργάζεται παράνομα η νοσηλεύτρια , αιτία , η δημιουργία από τον Διευθυντή της αίσθησης ότι η δυσαρέσκεια που υπάρχει δεν οφείλεται στις ελλείψεις του Κ .Υ άλλα στο ότι κάποιοι διεκδικούν λύσεις.
Δεν ισχυρίσθηκε στα ΜΜΕ ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν ,αλλά ότι σήκωσαν μπαϊράκι.
Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε παρανομίες, να αναστρέψουμε πορεία στέρησης μέσων και υπηρεσιών για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Αναφέρω μη σύννομες συμπεριφορές του Διευθυντή, λ.χ προγράμματα εφημερίων, εξύβριση κ ,Βουτυράκου , του κ Κωνσταντίνου ,απλήρωτη υπερεργασία Ευθυμίας Μολύβα, αποδοχή παράνομης μετακίνησης Τσικνάκη Ευθυμίας ,δημόσια συκοφαντική δυσφήμηση μέσω , τηλεόρασης σε βάρος κινητοποιούμενών συναδέλφων, διακοπή λειτουργίας ΚΥ για την υπόθεση της κ. Μολυβά, αναπάντητες αιτήσεις
για σωρεία ζητημάτων κλπ
Πιστεύω ότι οι λύσεις των προβλημάτων και το σταμάτημα της
υποβάθμισης είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η τάξη στην
υπηρεσία μου. ,γι αυτό δεν επιθυμώ την ποινική ή άλλη δίωξη κανενός
από τους εργαζόμενους στο Κ. Υ Ζαγκλιβερίου. .
Επισυνάπτονται σωρεία εγγράφων αιτήσεων ,ανακοινώσεων κλπ.
20) Ο Βουτυράκος Δημητρίος ,ιατρός αρνήθηκε επίσης να καταθέσει χωρίς την παρουσία δικηγόρου ,υπέβαλε τελικά υπόμνημα ύστερα από ενημέρωση του ότι πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση και ο ίδιος κλήθηκε σαν μάρτυρας. Στο κατατεθέν υπόμνημα αναφέρει τα εξής:. Στις 15/2/05 που εφημέρευα στο Κ. Υ μαζί με τον συνάδελφο μου κ .Εμμανουηλίδη παρουσιάσθηκε να εργασθεί η νοσηλεύτρια κ Εφη Μολύβα η οποία είχε ήδη εξαντλήσει το ωράριο εργασίας της .Τότε την ενημερώσαμε ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο(Την παρανομία αυτή δεχόταν για χρόνια ο μάρτυρας ). Είπε ότι βρίσκεται εκεί με την άδεια του Διευθυντή και της είπαμε ότι κανείς δεν μπορεί να υπερβαίνει τον Νόμο. Η νοσηλεύτρια αυτή επί χρόνια εργάζεται δύο και τρεις βάρδιες την ημέρα ,δεν έχει πάρει ποτέ κανονική άδεια και έχει ένα δικό της δωμάτιο στο Κ.Υ.
Απέναντι στην πιθανότητα να σταματήσει αυτή η κατάσταση ,η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ,την επομένη ημέρα σαν ένδειξη διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τις αιμοληψίες και την χορήγηση σειράς προτεραιότητας για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία μέχρι να έρθει ο Διευθυντής , όπως έλεγαν .Έτσι έγινε μία μικρή καθυστέρηση ,η οποία συνεχίσθηκε όταν ο Διευθυντής μόλις ήρθε μάζεψε όλους τους εργαζόμενους στην αίθουσα συναντήσεων του Κ. Υ για τα γεγονότα της επόμενης ημέρας ,όπου μας εξύβρισε και ζήτησε να υπογράψουν σε βάρος μας .Επί δύο ώρες προσπαθούσε να μας διχάσει .Παρά την καθυστέρηση όμως αυτήν οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν.
Πιστεύω ότι δεν ήταν αφορμή για την παρουσία των ΜΜΕ στο ΚΥ η καθυστερημένη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας καθώς γι αυτά εισέβαλε εξαγριωμένος στο ΚΥ ο Δήμαρχος ,ο οποίος ουρλιάζοντας φώναζε ποιοι είμαστε εμείς που θα διώξουμε την Εφη και αν απαγορεύουμε την εθελοντική εργασία.
Η πραγματική αιτία που κλήθηκαν τα ΜΜΕ κατά την γνώμη μου ήταν το ότι δύο εφημερεύοντες γιατροί τολμήσαμε να αντιδράσουμε στο παράνομο αδιανόητο καθεστώς που είχε δημιουργηθεί στο ΚΥ με
την άτυπη απασχόληση της κ Μολύβα σε τριπλή βάρδια ,για την οποία
δεν πληρωνόταν .Για την Μολύβα μας έβριζε ο Διευθυντής μας για την Μολύβα μπήκε εξαγριωμένος στο Κ .Υ ο Δήμαρχος Ζαγκλιβερίου μαζί με τον αντιδήμαρχο, επιστήθια φίλη της Μολύβα ήταν ή κ Τσιφτσή που εκείνη την ημέρα θυμήθηκε ότι δεν εξυπηρετείται,
Για την παρουσία των ΜΜΕ στο Κ. Υ βαρύτατη ευθύνη φέρει ο Διευθυντής του Κ .Υ . Τώρα για ποιο λόγο κινητοποιήθηκαν η κ Τσιφτσή ,ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, ο Διευθυντής και κάποιοι από τους εργαζόμενους ,πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά στην ζωή τους ,με αφορμή την απαίτηση μας να εργάζεται στα πλαίσια του νομίμου ωραρίου της μία συνάδελφος είναι πράγματι άξιο διερεύνησης .
Η Διεύθυνση προσπαθεί να εμφανίσει τις εργασιακές διεκδικήσεις — αγώνες σαν κατσαπλιάδικες πρακτικές ,έτσι ώστε να οδηγήσει στην απομόνωση και την ήττα εξοντώνοντας με διοικητικές διώξεις τους φορείς της.
Ο ετσιθελισμός της Διεύθυνσης χτύπησε ,ο πίνακας της Σύσκεψης εργαζομένων, που ήταν ανηρτημένος επί οκτώ μήνες στο Κ. Υ εξαφανίστηκε. Πήγαμε να ζητήσουμε τον λόγο στο γραφείο του Διευθυντού εισπράξαμε τον εμπαιγμό του.(Κάντε μου μήνυση )ήταν η απάντηση του στο αίτημα μας να μας επιστρέψει τον πίνακα. Δεν υπάρχει καμιά υβριστική ανακοίνωση κατά των προϊσταμένων μου στον πίνακα ανακοινώσεων της σύσκεψης.
Ο Διοικητής του Ι Γ Ν θ κ Αλεξιάδης μας δέχθηκε σαν «Σύσκεψη Εργαζομένων»,μας έδωσε συγχαρητήρια ,μας προέτρεψε να συνεχίσουμε. Η επιτροπή που έστειλε το Α Π ΕΣΥ για διερεύνηση παρανομιών στο Κ. Υ Ζαγκλιβερίου ,δεν διέκρινε καμία τέτοια και ούτε βέβαια στην ύπαρξη της Σύσκεψης.
Προσωπικά αρνηθήκαμε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφο του ΑΝΤ κ. Παπαδόπουλο Σωτήρη ,όχι μόνο γιατί δεν επιτρέπεται από την υπαλληλικό κώδικα ,αλλά και επειδή δεν νομίζουμε ότι θα προέλθει καμία βελτίωση της περίθαλψης από αυτό.
Τα ΜΜΕ τα κάλεσε ο Διευθυντής, ο οποίος όπως έμαθα πήρε άδεια από τους προΪσταμένους του.
Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τις παρανομίες .Αναφέρω παρανομίες του Διευθυντή .Πρόγραμμα ευημεριών ,με δεύτερο εφημερεύοντα ειδικευόμενο στην αρχή της ειδικότητας .Εξύβριση μου παρουσία ασθενών και συναδέλφων. Δημόσια απαίτηση στις 16/2/05 να υπογράψει το προσωπικό, εναντίον του προσωπικού που συμμετείχε στις -κινητοποιήσεις. Χρησιμοποίηση απλήρωτης υπερεργασίας της
Νοσηλεύτριας Εφης Μολύβα .Δημόσια συκοφάντη δυσφήμηση μέσω της τηλεόρασης σε βάρος κινητοποιούμενον συναδέλφων ότι δήθεν ενοχλούν την λειτουργία του Κ. Υ .και θέλουν να τον υποκαταστήσουν. Διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ώστε να επιτεθεί στους γιατρούς που δεν επέτρεψαν την απλήρωτη υπερεργασία τη ς νοσηλεύτριας Εφης.
Σωρεία αναπάντητων αιτήσεων για σωρεία ζητημάτων πέρα από κάθε
προθεσμία ,ακόμη και για χορήγηση συστατικών επιστολών για ιατρικές
κρίσεις ,των οποίων οι προθεσμίες έληξαν. :
Οκτώ μήνες μετά την εισβολή του Α Ν Τ και οι αθλιότητες καλά
κρατούν. .
.Μεσούσης της έρευνας σας, η τιμωρητική συμπεριφορά της Διεύθυνσης
συνεχίζεται(εφημερίες ,άδειες)
Πιστεύω ότι η λύση των προβλημάτων και το σταμάτημα της υποβάθμισης είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η λειτουργική τάξη στην υπηρεσίας μου . Για αυτό δεν επιθυμώ ποινική η άλλη δίωξη κανενός από τους εργαζόμενους στην υπηρεσίας μου.
Μάρτυρες προτείνω 1)Τον Ντέντη Δημήτριο ,νοσηλευτή συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΥΝ του Κ.Υγείας Σιατίστης Κοζάνης .2) Τον Θεόδωρο Χουλιάρα δήμαρχο Κορώνειας.3)Την Αλευρά Στελλα εργαζόμενη στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κατοίκων Γερακαρους.
Παρόλες τις καταγγελίες σχετικά με το θέμα της νοσηλεύτριας κ
Μολύβα ,η ιστορία συνεχίζεται .Το δωμάτιο εφημερεύουσας λειτουργεί
σαν ατομικό δωμάτιο της κ Μολύβα. ,οι υπερεργασίες συνεχίζονται ,Για
όλες αυτές τις παρανομίες βέβαια, μεσούσης της έρευνας σας ,η
Διεύθυνση του Κ. Υ προκλητικά αδιαφορεί.
Την ίδια στιγμή καθήκοντα γραμματέα της προκαταρκτικής έρευνας έχει αναλάβει ή κ,Παυλίδου ,ιεραρχικώς υφισταμένη του Διευθυντού κ. Ταξόπουλου.
Επισυνάπτονται 15 σχετικά έγγραφα λ χ μη έγκριση εκπαιδευτικής του άδειας κείμενα-αφίσες της σύσκεψης ,αποφάσεις Δήμου Κορώνειας, επερώτηση στην Βουλή από βουλευτές του Κ. Κ . Ε που υιοθετεί πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων της Σύσκεψης Φ ΕΚ κλπ.
Επισημαίνεταιι στο σημείο αυτό ότι καταθέσεις προφορικές ή ένορκες σχετικά με την υπόθεση ελήφθησαν από εργαζομένους που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην δύναμη του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου και όχι από μάρτυρες που δεν ανήκουν στον χώρο λ.χ. από τους προτεινόμενους από τους γιατρούς υπαλλήλους άλλων φορέων λ. χ Κ .Υ Σιατιστης-Κοζάνης κλπ.

Παρατηρούμε επίσης ότι από τον ιατρό κ.Βουτυράκο δεν προτείνεται σαν μάρτυρας κανένας από το~ προσωπικό του Κ .Υ, προτείνονται σαν μάρτυρες άτομα που δεν ανήκουν στον χώρο του Κ. Υ.
21) Ο κ Ταχόπουλος Ιωάννης , πλήρωμα ασθενοφόρου, κατέθεσε ότι:
Προβλήματα δημιουργούν οι κκ Εμμανουηλίδης και Βουτυράκος .
Φωνάζουν ,πιέζουν κατά κάποιον τρόπο το προσωπικό .Την ημέρα που ήρθαν τα κανάλια η φασαρία άρχισε από τον κ.Βουτυράκο επειδή έδιωξε την κ. Μολύβα .Εμένα προσωπικά μου δημιούργησαν πρόβλημα στις 11/9/2005 οι Εμμανουηλίδης και Βουτυράκος που εφημέρευαν στο
Κ Υ
Μου άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο, φώναξα βοήθεια και κάλεσα την Αστυνομία. Η Αστυνομία ήρθε ,πήρε το κινητό από τα χέρια του κ
Εμμανουηλίδη, κατέγραψε το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων και μετά από μισή ώρα μου το έφερε ο αστυνόμος .Τα δύο αυτά άτομα δημιουργούν πρόβλημα σε όλο το προσωπικό γιατί προσπαθούν να κάνουν κουμάντο .Μου άρπαξαν το κινητό επειδή τους είπα ότι αυτά που λένε καταγράφονται στο κινητό μου και θα τους κάνω αναφορά.
Άμα δεν υπήρχε η συμπεριφορά αυτή των κ κ Εμμανουηλίδη και Βουτυράκου και άμα οι δύο αυτοί γιατροί κοιτούσαν την δουλειά τους χωρίς να ενοχλούν το υπόλοιπο προσωπικό, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στο Κ. Υ.
22) Ο Κουρμπέτης Άγγελος ,κατέθεσε ότι:
Υπάρχει η ομάδα που αυτοαποκαλείται (ομάδα Σύσκεψης
Εργαζομένων),της οποίας τα μέλη εκτός των άλλων αναρτούν
ανακοινώσεις στον πίνακα ανακοινώσεων της Σύσκεψης Εργαζομένων
στην Αλβανική Γλώσσα και την Ελληνική με περιεχόμενο υβριστικό για
τον Διευθυντή ,το Κ. Υ. το προσωπικό. :.
Την περισσότερη φασαρία δημιουργούν οι κκ. Εμμανουηλίδης και
Βουτυράκος , με τους οποίους μιλώ μόνο υπηρεσιακά. Οι παραπάνω γιατροί προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Διευθυντή.
Ο Διευθυντής έστειλε χαρτιά και ξαναέστειλε στην διοίκηση, αλλά δεν έλαβε απάντηση από ότι γνωρίζω.
Ο κ Εμμανουηλίδης μπροστά σε όλο το προσωπικό είπε στον
Διευθυντή , παραιτήσου .
Η λύση νομίζω θα ήταν μερικές αποσπάσεις.
23) Ο Χλιαπατούδης Γεώργιος, κατέθεσε ότι:
Δημιουργείται πρόβλημα στο Κ. Υ από την ομάδα που αυτοαποκαλείται Σύσκεψη Εργαζομένων. Κάποτε , είχαν πει ότι θα διώξουν τον Διευθυντή.
Δημιουργούν πρόβλημα στους υπόλοιπους εργαζομένους φωνάζουν, απαιτούν.
Γράφθηκαν ανακοινώσεις στην Αλβανική γλώσσα από την ομάδα αυτή και στην Ελληνική και αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της «Σύσκεψης Εργαζομένων» στο Κ. Υ
Λειτουργούν αυτόνομα χωρίς να υπολογίζουν την Διεύθυνση. Τα προβλήματα άρχισαν στο τέλος Μαρτίου του 2004 και αφορμή ήταν η σύνταξη προγράμματος ευημεριών από τον Διευθυντή. Ο Διευθυντής ήθελε να βάλει και συνεφημερεύοντες ειδικευόμενους.
Στην δουλεία τους οι γιατροί της Γερακαρούς είναι καλοί, συνεργάζομαι αρμονικά μαζί τους. .
Μάλιστα εξυπηρετούν τους ασθενείς περισσότερο από ότι είναι η
αρμοδιότητα τους.
Η συμπεριφορά τους είναι που δημιουργεί τα προβλήματα όταν έρχονται στο Κ .Υ Υπάρχει μία υποβόσκουσα άσχημη κατάσταση στο
Κ. Υ.
Ερχόμαστε με καθόλου ευχάριστη διάθεση στη δουλειά. Αν τα παιδιά αυτά φερόταν όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν θα υπήρχε πρόβλημα .Πιστεύω ότι η ομάδα είναι η αιτία της δυσλειτουργίας του Κ. Υ. Από ότι γνωρίζω στην ομάδα συμμετέχουν οι Εμμανουηλίδης ,Βουτυράκος Σαμαράς ,Δισερή, Μούστου ,Κωνσταντίνου.
24)Η κ Κορκότζηλα Ελένη , νοσηλεύτρια κατέθεσε:
Δεν γνωρίζω γιατί οι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι δεν εξυπηρετούνται. Δεν έπεσε τίποτα στην, αντίληψη μου. Οι γιατροί πριν την παρουσία της Επιθεωρήσεως ερχόταν στο Κ Υγείας στις εννέα το πρωί η στις εννέα και μισή και έφευγαν στις μία το μεσημέρι.
Μετά την παρουσία της επιθεώρησης έχω ακούσει ότι έρχονται στις οχτώ το πρωί και φεύγουν γύρω στις δύο το μεσημέρι.
Την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα ήμουν στο ιατρείο και με
ειδοποίησαν ότι ο Διευθυντής, μας ήθελε όλους στην μεγάλη αίθουσα. Ο
κόσμος περίμενε , ήταν γεμάτο το σαλόνι .Στον πίνακα ανακοινώσεων
τη ομάδας Σύσκεψης Εργαζομένων, είδα φυλλάδιο στα Αλβανικά.
Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο να αναρτώνται φυλλάδια στα Αλβανικά.
25) Η Γλύστρα Ανδρονίκη ,ιατρός κατέθεσε:
Πριν ενάμιση χρόνο δημιουργήθηκε μία ομάδα γιατρών. Δέχθηκα πιέσεις να συμμετέχω στην ομάδα αυτή και δέχθηκα απειλή ότι διαφορετικά θα πολεμήσουν εμένα και τα Λαγκαδίκια .
Πιστεύω ότι τέτοιες πιέσεις δέχθηκαν και οι άλλοι εργαζόμενοι .Αυτό πέρασε και στην προσωπική και στην οικογενειακή μου ζωή.
Πάρθηκαν διοικητικές πρωτοβουλίες από την ομάδα και βρέθηκα να δέχομαι εντολές από την ομάδα λ .χ δεν θα πας στο Π .1 Αγίου Βασιλείου ,θα πας στο χωριό Βασιλούδη ).
Έχω ακούσει ότι τα μέλη της ομάδας αυτής συμπεριφέρονται άσχημα στους υπαλλήλους που δεν συμμετέχουν σ αυτήν την ομάδα.
Είδα κείμενα της ομάδα αυτής αναρτημένα στον πίνακα του ιατρείου Λαγκαδικίων όπου υπηρετώ ,στον πίνακα του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου και στις κολόνες της ΔΕΗ έξω στους δρόμους.
Γίνανε συγκεντρώσεις πληθυσμού από την ομάδα με στόχο την συλλογή υπογραφών. Μοιράζονταν κείμενα και στην Γερακαρού και στο Ζαγκλιβέρι.
θα ήθελα η ομάδα να πάψει να λειτουργεί αυθαίρετα και να αναγνωρίσει την ιεραρχία ,χωρίς να λαμβάνει διοικητικές πρωτοβουλίες η να δίνει εντολές.
26) Η Κεραμίδα Λουκία νοσηλεύτρια ΤΈ, κατέθεσε:
Το πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας δημιουργήθηκε εδώ και περίπου έναν χρόνο και οφείλεται στην ύπαρξη στο Κ.Υ ομάδα εργαζομένων που αυτοαποκαλείται Σύσκεψη Εργαζομένων.
Τα κυριότερα προβλήματα τα δημιουργούν τα μέλη της ομάδας
Εμμανόυηλίδης, Βουτυράκος, Δισερή.
Δεν συμπεριφέρονται σωστά, αγνοούν την Διεύθυνση και ενεργούν
αυτόνομα, γιατί πιστεύουν ότι οι δικές τους απόψεις είναι σωστές και πρέπει όλο το προσωπικό να τις ακολουθεί.
Έρχομαι με δυσκολία να εργασθώ στο Κ.Υ. εξαιτίας των παραπάνω πιέσεων και επηρεάζεται η προσωπική μου ζωή.
Ιδιαίτερα οι Εμμανόυηλίδης και Βουτυράκος με ταράζουνε με την συμπεριφορά τους καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Έχει προσχωρήσει στην ομάδα και η κ .Κορκόζηλα Ελένη,η οποία μαζί με την Δισερή
πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στο έργο μου σαν υπευθύνου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Η ομάδα συγκεντρώνεται γύρω στις δύο το μεσημέρι .Μοιράζουν φυλλάδια και προσωπικά έχω δει και φυλλάδια στην Αλβανική Γλώσσα Εχω δεί τον Σαμαρά να μοιράζει φυλλάδια και μέσα στο ιατρείο του (στο Κ. Υ).
Γράφουν ότι η κούραση τους θα έχει άσχημο αποτέλεσμα στην φροντίδα των ασθενών, δυσφημούν τον Διευθυντή.
Οι γιατροί της παλιά ερχόταν στις εννέα με εννέα και μίση στον Κ.Υ Μετά την παρουσία της Επιθεώρησης έρχονται γύρω στις οκτώ το πρωί και φεύγουν γύρω στις δύο με δυόμιση το μεσημέρι.
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι για να διορθωθούν τα πράγματα στο Κ.Υ. πρέπει ή να απομακρυνθούν κάποια άτομα ή η Διεύθυνση — Διοίκηση να είναι πιο αυστηρή
27 )Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου κ,Ταξόπουλος Νικόλαος, κατέθεσε:
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια που είμαι Διευθυντής στο Κ .Υ λειτουργούσε άψογα, μέχρι που δημιουργήθηκε μία άτυπη ομάδα εργαζομένων η οποία αυτοαποκαλείται Σύσκεψη Εργαζομένων, χωρίς να συμμετάσχει σ αυτήν η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του Κ.Υ. Η ομάδα αυτή τους πρώτους μήνες απαρτηζόταν από τους: κκΜάριο Σαμαρά, Εμμανουηλίδη Εμμανουήλ, Βουτυράκο Δημήτριο, Κωνσταντίνου Αθανάσιο, Μούστου Ιωάννα, Παπουτσή Ιωάννα, ΔισερήΜαρία, ΤαχταλίδουΖωή, Μετεντζΐδη Παναγιώτη. Στην συνέχεια αποχώρησε ο κ Μετεντζίδης.
Η ομάδα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Κ. Υ και σαυτήν οφείλεται η παρουσία των ΜΜΕ στο Κ Υγεία Ζαγκλιβερίου. Έχει διχάσει το προσωπικό .Τον Φεβρουάριο του 2005 εκλήθησαν τα κανάλια από πολίτες με αφορμή κατά την άποψη τους τη παρατεταμένη αναμονή τους έξω από τα ιατρεία .Η αλήθεια είναι η εξής:.Τό πρωί της 17Φεβρουαρίου ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά από εργαζόμενους του Κ._Υ ότι υπάρχει αναστάτωση στο Κ. Υ λόγω συγκεκριμένων ενεργειών των εφημερευόντων της προηγούμενης ημέρας και φραστικούς διαπληκτισμούς τους με κάποιους εργαζόμενους. Μόλις έφθασα στο Κ .Υ ,ζήτησα συγνώμη από τους 5-6 ασθενείς και χωρίς την υπάρξει κάποιου επείγοντος ,συνεκάλεσα επείγουσα συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση .Η συνέλευση παρατάθηκε με αποτέλεσμα κάποια κυρία που στο μεταξύ έφθασε στο
Κ.Ύ. αγανακτισμένη κάλεσε τα κανάλια .Κανείς ασθενής δεν
ταλαιπωρήθηκε εκείνη την ημέρα.
Τα μέλη της ομάδα αυτής και συγκεκριμένα 1) οι Εμμανουηλιδης
Εμμανουήλ, Βουτυράκος Δημήτριος Κων/νου Αθανάσιος κατά την
άποψη μου διέπραξαν το αδίκημα του άρθρου 107 ΥΚ. παράγραφος 1
εδάφιο δ ( αδικαιολόγητος αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων),αφού
σε ώρα υπηρεσίας διένειμαν φυλλάδια στις πλατείες, στα καφενεία ,στις
λαϊκές αγορές κλπ
2)Άρθρο 107 Υ.Κ. παράγραφος 1 εδάφιο η (άσκηση κριτικής των πράξεων προϊστάμενης αρχής που γίνεται δημοσίως γραπτώς η προφορικώς με σκόπιμη χρησιμοποίηση εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με προδήλως απρεπείς εκφράσεις).Όλα τα μέλη της «Συσκεψης» διέπραξαν το αδίκημα αυτό κατά την άποψη μου ,διότι ανήρτησαν έγγραφα και διένειμαν και έξω από το Κ. Υ κείμενα υβριστικού περιεχομένου για όλη την ιεραρχία .Καταθέτω σχετικά έγγραφα.
3) Αρθρο 107 Υ.Κ παράγραφος 1 εδάφιο ι β)ανάρμοστη συμπεριφορά
προς τους πολίτες ή αδικαιολογήτως μη εξυπηρέτηση τους ).Το αδίκημα
αυτό σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών διέπραξαν οι Σαμαράς Μάριος
και Κωνσταντίνου Αθανάσιος, δεν εξυπηρετούσαν τους ασθενείς που δεν
ήταν με την πλευρά τους και δεν έβαζαν υπογραφές κλπ Αναφέρω
μερικούς από αυτούς π.χ Τσιφτση Ελένη ,Μπίσμπα Παναγιώτα
Μηναρετζής Γεώργιος ,Ζωίτσα Διαμάντω κλπ. ^
4) Άρθρο 109 του Υ. Κ ,παράγραφος 2 εδάφιο δ (Χαρακτηριστικούς αναξιοπρεπή η ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός της υπηρεσίας ).Το αδίκημα αυτό διεπράχθη από όλα τα μελή της ομάδας.(διανομή φυλλαδίων στα καφενεία ,στις πλατείες κλπ, συγκεντρώσεις πληθυσμού
Εντός της υπηρεσίας ιδιαίτερα αναξιοπρεπή συμπεριφορά επέδειξαν οι κ κ Εμμανουηλίδης Εμμανουήλ, Βουτυράκος Δημήτριος και προς τούτο επικαλούμαι την μαρτυρία σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων. Δηλαδή .φωνάζουν παρατηρούν, δίνουν. εντολές, λοιδορούν χαρακτηρίζουν οσφυοκάμπτες ,τσιράκια ,απειλούν δεν συνεργάζονται με υποκαθιστούν και γενικά η συμπεριφορά τους είναι ανεπίτρεπτη. Σε ότι αφορά την αναξιοπρεπή συμπεριφορά τους εκτός υπηρεσίας , όλα τα μέλη της ομάδας εμφάνιζουν τέτοια συμπεριφορά εφόσον συγκεντρώνουν τον πληθυσμό μοιράζουν φυλλάδια στα Αλβανικά και
Ελληνικά στις πλατείες ,στα καφενεία , στο παζάρι, κλπ .Δημιούργησαν
ακόμη και οικογενειακά προβλήματα στο προσωπικό που δεν
συντάχθηκε μαζί τους και δεν μπήκε στην ομάδα τους .
Κατά την άποψη μου πρέπει να ΤΟΛΜΗΣΕΙ να επιβάλλει την τάξη και
την ηρεμία η Διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου οπού υπάγεται το
Κ Υγείας Ζαγκλιβερίόυ να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία.
Ακούγεται κακόηχα στα αυτιά μου η έκφραση συμπάθειας από την
Διοίκηση προς το πρόσωπο μου με την φράση «έμπλεξες καημένε
Ταξόπουλε » και αντί αυτής της συμπάθειας θα προτιμούσα να Τ Ο Λ
ΜΗΣΟΥΝ να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Τέλος θέλω να επισημάνω ότι μετατρέπουν τα προγράμματα εργασίας
των οδηγών ασθενοφόρων αναρμοδίως και εν αγνοία μου,
υποκαθιστώντας την Διεύθυνση.
Δ Ι Α Π Ι Σ Τ Ω Σ Ε Ι Σ
Από την έρευνα, τις προφορικές αλλά και ένορκες η μη καταθέσεις , τα παραστατικά, τον έλεγχο διαπιστώνει κανείς ότι:
1) Το ιατρικό προσωπικό με την ανοχή της Διεύθυνσης του Κ Υ , δεν τηρεί το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας ,σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση ΔΥ/1γ/3824/1993 (Συνεχές πρωινό οκτάωρο με έναρξη 07.30 και λήξη την 15.30μμ.)
Την ημέρα των γεγονότων, πέραν της αυθαίρετης (κατά πάγια τακτική) ,καθυστερημένης άφιξης του ιατρικού προσωπικού στο Κ.Υ. (προσέρχεται περίπου στις 9 με 10 η ώρα το πρωί ),τα ιατρεία και εργαστήρια του Κ .Υ καθυστέρησαν την λειτουργία τους ακόμη περισσότερο, λόγω έκτακτης συγκέντρωσης του προσωπικού.
Οι ασθενείς, κάτοικοι της περιοχής ευθύνης του Κ .Υ Ζαγκλιβεριου περίμεναν πράγματι πολύ ώρα. ,ο κάθε ένας με το προσωπικό του πρόβλημα υγείας, να τελειώσουν οι γιατροί και το υπολοιπο προσωπικό, τις φωνές και τα μαλώματα τους για να τους εξυπηρετήσουν .
Αυτοί όμως αδιάφοροι, ξεχνώντας ότι η Ελληνική Πολιτεία τους ανέθεσε την άμεση και υπεύθυνη αντιμετώπιση των επειγόντων ή μη προβλημάτων υγείας των πολιτών της ,ξεχνώντας τον όρκο που έδωσαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους ως δημοσίων υπαλλήλων ,συνέχιζαν τις φωνές και τις αντιπαραθέσεις τους.
Οι φωνές τους ακουγόταν έξω από τη£ αίθουσα, που ήταν όλοι τους μαζεμένοι και ο Διευθυντής του Κ. Υ μαζί ( όπως καταθέτουν οι ασθενείς και προσωπικό).
Ο Διευθυντής σαν υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων , όφειλε αμέσως μετά την άφιξη του να διατάξει την επιστροφή όλων των εργαζομένων, στις εργασίες τους και να φροντίσει για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών που ήδη περίμεναν αρκετά και όχι να συμμετάσχει και ο ίδιος σε συγκεντρώσεις σε ώρα υπηρεσίας αδιαφορώντας για τους ασθενείς.
Οι συγκεντρώσεις μπορούσαν να γίνουν μετά το πέρας της εργασίας και την εξυπηρέτηση των ασθενών πολιτών.
Μία από τους ασθενείς αγανακτισμένη από την κατάσταση που
επικρατεί εδώ και μήνες στο Κ .Υ Ζαγκλιβερίου ,εφόσον όπως
καταθέτει οι γιατροί καθυστερούν συνήθως να εξυπηρετήσουν τους
ασθενείς και τους συμπεριφέρονται και τους μιλάνε με ΑΣΧΗΜΟ τρόπο
πήρε τηλέφωνο στον τηλεοπτικό σταθμό Α Ν Τ στην εκπομπή του κ Γ
Παπαδάκη ,με την ελπίδα προφανώς ότι η δύναμη της τηλεόρασης θα
αναγκάσει τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.
Μόλις οι γιατροί του Κ. Υ. αντιλήφθηκαν την παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Κ .Υ Ζαγκλιβερίου επέστρεψαν πάραυτα στα ιατρεία τους και άρχισαν να εξυπηρετούν τους ασθενείς .
Το ίδιο έπραξε και το λοιπό προσωπικό (διοικητικό ,παραΐατρικό τεχνικό ..νοσηλευτικό κλπ.)
Είναι αδιανόητο, ασθενείς (βλέπε καταθέσεις-ένας παππούς περίμενε σε κακή κατάσταση υποβασταζόμενος) , προκειμένου να εξυπηρετηθούν να είναι αναγκασμένοι να ειδοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρέμβουν .
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τέτοιες πρακτικές ,φαντάζει σαννα μην μπορεί να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο συνεστήθηδηλαδή την παροχή άμεσης και υπεύθυνης περίθαλψης στους πολίτες .
Αυτοί πού παραβαίνουν το καθήκον τους και υιοθετούν τέτοιες πρακτικές βάζοντας ίσως σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια των ασθενών πολιτών πρέπει ΑΜΕΣΑ να ελεγχθούν από την Διοίκηση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.
Ο Διευθυντής του Κ .Υ κ Ν.Ταξόπουλος , Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ι Γ Ν θ κ.Κασελάς Βασίλειος, Ο Διοικητής του Ι .Γ. Ν .0 κ Αλεξιάδης Αριστείδης , Ο Πρόεδρος Α Δ Υ Π Ε Κ.Μακεδονίας κ. Χατζητόλιος Απόστολος, οι οποίοι εδώ και καιρό γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ, από δεκάδες έγγραφα τα οποία τους
έχουν αποσταλεί από την Διεύθυνση αλλά και από προσωπικές αναφορές —παρεμβάσεις εργαζομένων στο Κ. Υ, οφείλουν να πράξουν το υπηρεσιακό τους καθήκον και να αποκαταστήσουν ΑΜΕΣΑ την εύρυθμη λειτουργία του Κ .Υ Ζαγκλιβερίου ,αφού λάβουν υπόψη τους και τις αναφερόμενες παραπάνω (27) καταθέσεις επί του θέματος, εργαζομένων στο Κ .Υ και ασθενών της περιοχής (οι οποίες καταθέσεις είναι ιδιαίτερα κατατοπιστηκές) , διενεργώντας μάλιστα συχνούς εσωτερικούς ελέγχους προς εξασφάλιση της ομαλοποίησης της κατάστασης στο Κ.Υ Ζαγκλιβερίου.
Να αναφέρουν δε ΑΜΕΣΑ (δεδομένου ότι παρήλθε σχεδόν ενάμισης χρόνος δυσλειτουργίας) στον κ .ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ και στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας ,τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν για την ομαλοποίηση λειτουργίας του Κ. Υ .για την άμεση και υπεύθυνη εξυπηρέτηση των ασθενών, περιοχής ευθύνης του Κ.. Υ Ζαγκλιβερίου.
2) Δρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στο Κ. Υ μία εξωθεσμική ομάδα αποτελούμενη από 5-6 εργαζόμενους επί συνόλου 41 εργαζομένων ,συγκεκριμένα τους κκ Εμμανουηλίδη Εμμανουήλ, Βουτυράκο Δημήτριο, Παπουτσή Ιωάννα, Μούστου Ιωάννα, Κων/νου Αθανάσιο , Δισερή Μαρία, Σαμαρά Μάριο, η οποία στην αρχή αυτοαποκαλείτο Σύσκεψη Υπογείου και στην συνέχεια Σύσκεψη Εργαζομένων (χωρίς να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο Κ .Υ εφόσον συμμετέχουν σ αυτήν 5-6 εργαζόμενοι επί συνόλου 41 εργαζομένων).
Η ομάδα αυτή συγκεντρώνεται στο υπόγειο του Κ .Υ περίπου στις δύο το μεσημέρι (εργάσιμη ώρα) ,συσκέπτεται ,αποφασίζει χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης-Διοίκησης και παρά την αντίδραση της.
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η δράση της είναι συνδικαλιστική .Έχω την άποψη όμως ότι η μη μαζική συμμετοχή στην ομάδα αυτή των εργαζομένων του Κ .Υ; η απαξίωση των θεσμών (δεν υπολογίζουν τον Διευθυντή ) ,η άτυπη υποκατάσταση του θεσμοθετημένου οργάνου Διεύθυνσης, τα αιτήματα που διατυπώνονται, οι απαιτήσεις από τους υπόλοιπους εργαζομένους με φωνές και εκφοβισμούς, η προσβολή του Εθνικού συναισθήματος των κατοίκων (ανάρτηση κειμένων στην Αλβανική Γλώσσα σε αυθαίρετο πίνακα στο Κ.Υ, η διανομή των κειμένων αυτών) , δεν έχουν σχέση με συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των
εργαζομένων( τους οποίους η ομάδα δεν εκπροσωπεί ούτως η άλλως εφόσον αποτελεί μειοψηφία").
Συντάσσει και μοιράζει φυλλάδια στην Ελληνική αλλά και στην Αλβανική Γλώσσα (βλέπε καταθέσεις). Τα μοιράζει στους ασθενείς μέσα στα ιατρεία του Κ. Υ παρά την αντίθεση της Διεύθυνσης ,τα αναρτά σε αυθαίρετο πίνακα που η ίδια ανήρτησε παρά την αντίθεση της Διεύθυνσης ,τα μοιράζει σε πλατείες ,καφενεία ,στους δρόμους κλπ.
Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν δοθεί οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για ανάρτηση κειμένων στην Αλβανική Γλώσσα σε Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου( για την ενημέρωση του Αλβανικού πληθυσμού όπως κάποιος μάρτυρας ανέφερε. )
Τα μοιράζει επίσης σε πλατείες ,στο παζάρι ,στο πνευματικό κέντρο, στα καφενεία ,κλπ.
Συγκεντρώνει υπογραφές από τους ασθενείς και τους λοιπούς πολίτες της περιοχής.
Συγκεντρώνει τον πληθυσμό στο πνευματικό κέντρο και αλλού (βλέπε καταθέσεις ) ,χωρίς άδεια της Διεύθυνσης -Διοίκησης,
Τα μέλη της ομάδας συμπεριφέρονται άσ χ η μ α στους εργαζόμενους, αλλά και σε ασθενείς.(βλέπε καταθέσεις)
Σχεδόν όλοι οι μάρτυρες αναφέρονται σε άσχημη συμπεριφορά ιδιαίτερα των ιατρών κ κ Εμμανουηλίδη και Βουτυράκου που υπηρετούν στον Π .1 Γερακαρους. Τους αναφερόμενους γιατρούς κυρίως το προσωπικό θεωρεί υπευθύνους για την άσχημη κατάσταση στο Κ.
Υγείας Ζαγκλιβερίου . Φωνάζουν , απαιτούν δημιουργούν φασαρίες ,συμπεριφέρονται άσχημα στο προσωπικό που δεν συμμετέχει στην ομάδα , στον Διευθυντή .Μάρτυρες αναφέρουν ότι το προσωπικό τους φοβάται.
Ασθενείς αναφέρουν άσχημη συμπεριφορά απέναντι τους των ιατρών κ κ Κωνσταντίνου Αθανασίου, Σαμαρά Μάριου. Μάλιστα αναφέρουν ότι δεν πηγαίνουν σε αυτούς για να εξετασθούν ,τους αποφεύγουν και επίσης ότι ο κ. Σάμαράς σε ώρες υπηρεσίας βρίσκεται στην ταβέρνα αντί να βρίσκεται στο ιατρείο του.
Προσωπικά πρέπει να επισημάνω ότι στην αρχή της έρευνας είχαν σχεδόν επιθετική συμπεριφορά απέναντι μου η κ Δισερή Μαρία ο κ Εμμανουηλίδης Εμμανουήλ, ο κ.Βουτυράκος Δημήτριος , ο κ. Βεζυρτζής (μάλιστα κατά την διαδικασία λήψης μαρτυρικών καταθέσεων, απαιτήθηκε η παρέμβαση της Βοηθού Γενικού Επιθεωρητού κ. Γεραντίδου Στεφανίας.
Επίσης ιδιαίτερα αντιδεοντολογική απέναντι μου, ήταν και η συμπεριφορά του κ,Μάριου Σαμαρά.
Έτσι το προσωπικό φαίνεται να χωρίσθηκε σε δύο αντιμαχόμενες ομάδες.
Η μία ομάδα αποτελούμενη από το σύνολο σχεδόν του προσωπικού (περίπου 35 εργαζόμενοι) είναι με το μέρος του Διευθυντού και η άλλη ομάδα αποτελούμενη από τα μέλη της εξωθεσμικής ομάδας «ΣύσκεψηΕργαζομένων» (5-6 εργαζόμενοι) είναι εναντίον του Διευθυντού και όσων τον στηρίζουν. .
3) Ο Διευθυντής του Κ .Υ φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να επιβληθεί στους 5-6 εργαζόμενους που δημιουργούν φασαρίες και προβλήματα στο προσωπικό (βλέπε καταθέσεις) , στον ίδιο και τελικά στους ασθενείς.
Παραπέμπει την υπόθεση στην Διοίκηση ,η οποία επίσης δεν επιλαμβάνεται ουσιαστικά επί ενάμιση χρόνο.
Παρά το ότι προφορικά και έγγραφα θεωρεί υπεύθυνους για την επικρατούσα κατάσταση στο Κ .Υ ' ιδιαίτερα τους κκ Εμμανουηλίδη, Βουτυράκο και Σαμαρά να δεν εκφράζει τις απόψεις του αυτές στις εκθέσεις αξιολόγησης και τους αξιολογεί καλούς υπαλλήλους που σταθερά επιδιώκουν την καλή λειτουργία του Κ.Υ.
Οφείλω να ομολογήσω ότι καταλαβαίνω την δύσκολη θέση του Διευθυντού , αλλά και της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Κ.Υ εφόσον είχα και προσωπική εμπειρία της συμπεριφοράς των μελών της ομάδας.
4) Η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας ΤΟΥ ΙΓΝΘ , η Διοίκηση του ΙΓΝΘ , το Α ΔΥΠΕ Κ-Μακεδονίας ,όπως και οι μάρτυρες αναφέρουν παρακολουθούν την όλη κατάσταση ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ και δεν παρεμβαίνουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ΔΥΝΑΜΙΚΑ για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Κ.Υ.
4) Οι ασθενείς που προσέρχονται στο Κ. Υ αναγκάζονται γα περιμένουν για ώρες τους γιατρούς να έλθουν στο Κ. Υ και να τους εξυπηρετήσουν και επίσης δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα ευγένεια από το προσωπικό, το οποίο όπως μάρτυρας αναφέρει δεν τους συμπεριφέρεται καλά.
Θίγεται έτσι βάναυσα η αξιοπρέπεια των ασθενών από τα όργανα στα οποία η πολιτεία ανέθεσε την άμεση ,υπεύθυνη, αξιοπρεπή αντιμετώπιση τους.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α
Το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου δεν λειτουργεί εύρυθμα και δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς της περιοχής ευθύνης του άμεσα ,υπεύθυνα με τον τρόπο που αρμόζει έτσι ώστε να μην θίγεται η αξιοπρέπεια των ασθενών αυτών.
Την κύρια ευθύνη έχουν, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας ,ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ,ο Διοικητής τον Νοσοκομείου, ο Διοικητής Α Α ΥΠΕ Κ. Μακεδονίας , οι οποίοι , δεν αποκαθιστούν την τάξη και ανέχονται μία ομάδα 5-6 εργαζομένων να δημιουργεί τόσο σοβαρά προβλήματα και να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν αρμόζει σε υπάλληλο του Ελληνικού Δημοσίου (Φωνές, συσκέψεις σε ώρα εργασίας ..παρεμβάσεις σε θέματα Διεύθυνσης, αναρτήσεις κειμένων μέσα στο Κέντρο Υγείας ,έξω από το Κ.Υ (κολόνες ΔΕΗ, καφενεία κλπ) στην Αλβανική Γλώσσα και στην Ελληνική Γλώσσα με περιεχόμενο που θίγει και κριτικάρει την ιεραρχία και δεν έχει σχέση με συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας. Άλλωστε το σύνολο των εργαζόμενων στο Κ. Υ ,δεν συμμετέχει στην ομάδα αυτή των 5-6 ατόμων που αυτοαποκαλείται Σύσκεψη Εργαζομένων. Συγκεντρώσεις του πληθυσμού, μοίρασμα φυλλαδίων σε πλατείες, καφενεία, συγκεντρώσεις υπογραφών ασθενών-πολιτών κλπ)
Επίσης ο Διευθυντής δεν επιβάλλει την τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας στο ιατρικό ιδιαίτερα προσωπικό σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση ΔΥ/γ/3 824/1993, επικαλούμενος
προφορικά ότι ούτε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου είναι σε θέση να επιβάλει την τήρηση του ωραρίου αυτού στο προσωπικό του Νοσοκομείου, ούτε ο Διοικητής.
Έτσι οι γιατροί του Κ. Υ και των Π .1, προσέρχονται μάλλον όποτε 'θέλουν ,αφού δεν ελέγχονται από κανέναν και οι ασθενείς περιμένουν και αναγκάζονται να καλέσουν τα ΜΜΕ για να εξυπηρετηθούν.
Ευθύνη τελικά κατά την άποψη μου φέρει και η ΔΙΟΙΚΗΣΗ σε όλα της τα επίπεδα, που όπως φαίνεται παρακολουθεί εδώ και έναν χρόνο την όλη κατάσταση αποστασιοποιημένη χωρίς παρά την έγγραφη αλλά και προφορική ενημέρωση από τον Διευθυντή του Κ .Υ και υπαλλήλων του Κ .Υ. ,να παρεμβαίνουν δυναμικά και με συνεχείς ελέγχους και παρεμβάσεις να ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ την τάξη και την ΑΜΕΣΗ και-υπεύθυνη εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής ευθύνης του
Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου.
.
Με την διαβίβαση δε της σχετικής αλληλογραφίας στην Υπηρεσία μας
δεν απεκδύεται των ευθυνών της η Διοίκηση όσον αφορά την άσκηση
των αρμοδιοτήτων της.
Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ
Α) Η Διοίκηση του Ιπποκράτειου. Νοσοκομείου ,σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας θα πρέπει να επιβάλει ΑΜΕΣΑ την τάξη καινά φροντίσει για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου καθώς επίσης και στα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν σε αυτό, ελέγχοντας για πειθαρχικά-τυχόν ποινικά αδικήματα όσους υπηρεσιακούς παράγοντες του Κ -Υ παρέβησαν το καθήκον τους (Βλέπε σώμα εκθέσεως ,καταθεσεις) και εξέθεσαν το Κέντρο Υγείας και κατ επέκταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανά το Πανελλήνιο (Αναφορές του τηλεοπτικού σταθμού Α Ν Τ.).
Επίσης να φροντίσει για την τακτική παρουσία επισκεπτών ιατρών στο Κ. Υ (Γυναικολόγου ,ψυχιάτρου, ορθοπεδικού κλπ.)
Το αρμόδιο Α Δ Υ Π Ε Κεντρικής Μακεδονίας επίσης, σε δεύτερο επίπεδο να φροντίσει για την ΕΠΙΒΟΛΗ της τάξης στο υπαγόμενο στην αρμοδιότητα του, Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου , το οποίο επί σχεδόν έναν χρόνο ταλανίζεται από συμπεριφορές εργαζομένων ( Διευθυντού -ιατρών κλπ - βλ .σώμα εκθέσεως.)
Τόσο η Διοίκηση του Ι Γ Ν θ ,όσο και το αρμόδιο Α Δ ΥΠ Ε
Κεντρικής Μακεδονίας ν α α ν α φ έ ρ ου ν - ΑΜΕΣΑ στον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους αυτών.
Επισημαίνεται ότι το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας -Κ Αλληλεγγύης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Π.Δ.278/2002 (ΦΕΚ. 244/14-10-2002 τεύχος Α) θα παρακολουθεί όπως έχει υποχρέωση την πορεία της αποκατάστασης της ομαλότητας και της τάξης στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου.
Β) Να ελεγχθούν από την Διοίκηση του Ι Γ Ν Θ καταγγελλόμενα σχετικά α) με την διαχείρηση επικίνδυνων αποβλήτων του Κ. Υ Ζαγκλιβερίου και των Π.Ι. του β) την διάθεση στο Κ.Υ χειρουργικής τραπέζης η οποία
ουδέποτε ζητήθηκε από αυτό και να ενημερωθεί σχετικά το Σώμα
Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας ΑΜΕΣΑ για τους λόγους που προμηθεύθηκε το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου Χειρουργική τράπεζα εφόσον δεν την ζήτησε ποτέ, εφόσον δεν διαθέτει χειρουργό .γ) την τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας του προσωπικού της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου.
Να ενημερωθεί σχετικά ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Δ ιοίκησης, Ο Γενικός Επιθεωρητής Υγείας. Γ) Εφόσον θεωρηθεί σκόπιμο από την Υπηρεσία ,να ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από τον ιατρό κ Μήτα Ευθύμιο ,σχετικά με το φαρμακείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και την συνεργασία του με υπηρεσιακούς παράγοντες του Κέντρου Υγείας.ΜΑΛΤΑ
ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: