31 Ιανουαρίου, 2007

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Κ. ΥΓ. ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ.

Το κείμενο αυτό θα επιχειρήσει να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της «Συνάντησης του Υπογείου» ενάντια στις διαθέσεις των «υπόγειων» συναντήσεων και ενεργειών που συμβαίνουν στα υπόλοιπα επίπεδα του Κ. Υγ.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η συνάντηση είναι η διάθεσή μας να αλλάξουν κάποια πράγματα στο χώρο δουλειάς. Επιτέλους θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν λόγο ικανό να παρεμβαίνει στα ζητήματα που τους αφορούν και οι σχέσεις με την όποια διοίκηση να αποκτήσουν ουσιαστικό χαρακτήρα υπερβαίνοντας τις προσωπικές σχέσεις (είτε αντιπαλότητας είτε υποτέλειας).

Στόχος μας είναι να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τις μεταξύ μας σχέσεις, την υλικοτεχνική υποδομή, την επάρκεια του προσωπικού (είτε μόνιμου είτε επισκεπτών), αλλά και άλλα που στη συνέχεια θα προκύψουν. Στόχος μας είναι να παίρνουμε πρωτοβουλίες για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας, ίσως και με διαφορετικές απόψεις, με κοινή όμως την πεποίθηση ότι μόνο με τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των εργαζόμενων είναι δυνατό να λυθούν τα χρονίως λιμνάζοντα προβλήματα του Κ.Υγ., συναντηθήκαμε παρά το αντίθετο και ενάντιο κλίμα που διαμορφώθηκε.

Σε σχέση με τη συνάντησή μας κυκλοφορούν (από συγκεκριμένους βέβαια κύκλους) διάφορες διαστρεβλώσεις. Επίσης κυκλοφορούν και διάφορα ερωτήματα που άλλοτε εκφράζουν πραγματικές απορίες και άλλοτε τη διάθεση αυτού που ρωτά να διαφοροποιηθεί από τη συνάντησή μας επειδή υποθέτει ότι δε θα έχουμε μια ικανοποιητική απάντηση. Σε αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν να μας λοιδορούν αλλά γιατί θέλουμε να μην υπάρχουν παρερμηνείες από αυτούς (τους λίγους είναι η αλήθεια) που διατηρούν μια ουδέτερη στάση.

Λοιπόν Ναι, δεν είναι άσχετη αυτή η συνάντηση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν και με τη στάση του Διευθυντή και των περί αυτόν, κατά τον ίδιο τρόπο όμως που δεν είναι άσχετη και η στάση όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων και κυρίως αυτών που τον υποστήριξαν. Και γιατί δε ρωτά κανείς αυτούς να εξηγήσουν τη στάση τους;! Γιατί δε ρωτά τον ίδιο το Διευθυντή να εξηγήσει τη στάση του;! Γιατί δεν τον ρωτά για τις άδειες που κόβει, για τις βρισιές που εξαπολύει, για το Κ.Υγ. που διαρκώς διαλύεται από τις άνωθεν επιλογές και αυτός το μόνο που κάνει είναι είτε να αδιαφορεί, είτε να προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη διάλυση;! Είναι λιγότερο λογική η δική μας στάση;!

Ναι, το ξέρουμε ότι δε συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη συνάντησή μας ούτε και θεωρούμε απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι σε όλες τις πρωτοβουλίες, και δεν ισχυριστήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Όπως δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι ικανοί, ή οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την ποιοτική λειτουργία του Κ.Υγ. Όπως επίσης δεν ισχυριζόμαστε, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι, πολλοί που θα ήθελαν να συμμετέχουν στη συνάντησή μας (ποτέ δεν είναι αργά για αυτούς από την πλευρά μας) δεν το έκαναν γιατί δέχτηκαν απειλές. Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που (όχι χωρίς ανταλλάγματα) συστηματικά προωθούν την υποτέλεια, μαζί με τον ωχαδελφισμό και την ανοχή της υποβάθμισης της δουλειάς μας και της παρεχόμενης περίθαλψης, στο όνομα της διατήρησης ενός καθεστώτος αδράνειας στα πλαίσια του οποίου προφανώς είναι πιο εύκολο να ελέγχονται οι όποιες αντιδράσεις.

Ναι, δεν είναι στόχος μας να γίνουμε Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη. Δε μας απασχολεί το ποιος θα είναι ο Διευθυντής μας. Μας απασχολεί το τι κάνει αυτός και το πώς το αντιμετωπίζουμε εμείς.

Δεν είναι εύκολο (εξάλλου δεν είναι και ιδιαίτερα σοβαρό) να κάνουμε διακηρύξεις για μια προσπάθεια που κάνει τα πρώτα της βήματα. Γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος κριτής των πράξεών μας είναι ο χρόνος. Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και λειτουργούμε αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις αποφάσεις όπως αυτές για την καθιέρωση τακτικής συνέλευσης (κάθε πρώτη Τρίτητ του μήνα) αλλά και έκτακτων (όποτε κρίνεται αναγκαίο). Τη δημιουργία κάθε φορά επιτροπών που είτε θα υλοποιούν τις αποφάσεις της συνέλευσης, είτε θα εισηγούνται προτάσεις πάνω σε διάφορα επιμέρους ζητήματα. Επίσης πήραμε αποφάσεις για διεκδικήσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως αυτές σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, των εφημεριών, της σίτισης των γιατρών κ.ά) και τις παρακολουθούμε πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση είτε υλοποιήθηκαν (όπως αυτές της δημιουργίας αναγνωστήριου – βιβλιοθήκης, της δημιουργίας χώρου γραφείου για τους οδηγούς) ενώ δικαιωθήκαμε, εν μέρει, στη επιμονή μας για παράταση της περιόδου των καλοκαιρινών αδειών.

Η Συνάντηση του Υπογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: