31 Ιανουαρίου, 2007

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Δ. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟ ΚΑΙ Μ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που η πραγματικότητα του ανταγωνισμού και το κυνήγι της υποτιθέμενης ανάπτυξης κυριαρχεί. Δεκάδες άλυτα κοινωνικά προβλήματα σωρεύονται και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα διότι το κράτος και τα αφεντικά μας πείθουν ότι το "έλλειμμα", η "δημοσιονομική πολιτική" οι καυγάδες για τις προμήθειες, τα σκάνδαλα είναι σημαντικότερα ζητήματα από την παιδεία, την οικολογική καταστροφή, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία.
Και πράγματι, για αυτούς που έχουν την εξουσία είναι σημαντικότερα. Για όλους αυτούς που τόσα χρόνια διαχειρίζονται εν λευκώ τον πλούτο που παράγουμε όλοι μας, για όλους αυτούς που παρασιτούν σε βάρος της κοινωνίας, όντως, η υγεία είναι κάτι δευτερεύον.
Στην αρχή είναι αποτυχία του δήθεν κοινωνικού μοντέλου που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Το Ε.Σ.Υ., το σύστημα που υποτίθεται θα πρόσφερε ελεύθερη και αξιοπρεπή περίθαλψη σε όλους, που θα έβγαζε από τη μέση μεσάζοντες και καρχαρίες μεγαλογιατρούς ενταφιάστηκε μέσα από μια διαρκή πορεία απαξίωσης της δημόσιας υγείας. Μια απαξίωση αναμενόμενη από τη στιγμή που ένα δημόσιο αγαθό γίνεται εργαλείο και εμπόρευμα στα χέρια της κρατικής προπαγάνδας και των κομματικών στελεχών. Αποκομμένο από κάθε κοινωνικό έλεγχο ως θεσμός οργανωμένος γραφειοκρατικά, έρμαιο στα χέρια της εξουσίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε όργανο πλουτισμού γιατρών που όλο και πιο πολύ μετατρέπονταν σε λαθρέμπορους, ατομικό χωράφι του κάθε "πανεπιστημιακού" μεγαλογιατρού, τόπος πολιτικής καριέρας για συνδικαλιστικά στελέχη, τσιφλίκι για διορισμούς και ρουσφετολογικές συναλλαγές, βασίλειο μεσαζόντων και προμηθειών.
Μπροστά σε αυτή την αποτυχία, για την οποία φέρουν την απόλυτη ευθύνη, πρώτα το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ ξέθαψαν από τα συρτάρια προηγούμενων αιώνων την ιδέα του φιλελευθερισμού, το μοντέλο που θέλει το ξεπούλημα όλων όσων φτιάχτηκαν με τον κόπο μας σε μερικούς καπιταλιστές. Με τα ταμεία στα όρια της διάλυσης, θύματα κι αυτά της επί χρόνια κρατικής καταλήστευσης, με τα νέα κερδοφόρα για τους επιχειρηματίες ιατρικά κέντρα, με την νομιμοποίηση ουσιαστικά της εκμετάλλευσης των νοσοκομείων από μεγαλογιατρούς, με την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων η "νέα" ιδέα της ιδιωτικοποίησης δείχνει τα δόντια της. Και δεν πρόκειται να είναι καθόλου διαφορετική από ότι πριν 100 χρόνια, τότε που αν δεν είχες λεφτά δεν είχες ούτε γιατρό ούτε φάρμακα. Μιλάνε ήδη χωρίς ντροπή για την υγεία σαν "προϊόν", το φακελάκι και η καταρράκωση κάθε ιατρικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι πλέον αποδεκτό (ήδη επιμελητές γιατροί δίνουν αποδείξεις τα απογεύματα), άλλες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους φτωχούς και άλλες για τους πλούσιους στα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία...
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκμετάλλευσης και μιζέριας υπάρχουν ακόμα γιατροί, άνθρωποι που απλά κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία, αγωνιστές που επιλέγουν να τιμήσουν τον όρκο τους και όχι να φροντίσουν για ένα προσοδοφόρο μέλλον σε βάρος των υπόλοιπων.
Οι σύντροφοι Δημήτρης Βουτυράκος και Μανόλης Εμμανουηλίδης, γιατροί του Περιφερειακού Ιατρείου Γερακαρούς και του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να υλοποιήσουν στην πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη, να πραγματοποιήσουν, για λίγο έστω αυτό που λέμε δημόσια υγεία.
Με όπλο την άμεση συμμετοχή, στη βάση ανοιχτών συνελεύσεων, κατοίκων και εργαζόμενων της περιοχής, δοκιμάζουν την αυτοοργάνωση αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή λειτουργούν η "Σύσκεψη Εργαζομένων" και οι επιτροπές κατοίκων στα χωριά της Γερακαρούς και Ζαγκλιβέρι με στόχους που σχετίζονται με την παροχή καλύτερης περίθαλψης και υγείας. Πρόσφατα μάλιστα και ύστερα από την απόρριψη επαναπρόσληψης των δύο γιατρών οι κάτοικοι προέβησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις (κλείσιμο εθνικής οδού, διαδηλώσεις, παραστάσεις σε θεσμικούς φορείς) με αίτημα την επαναπρόσληψή τους και την παροχή καλύτερης περίθαλψης.
Οι δύο γιατροί: 1)έκαναν πράξη έναν άλλον συνδικαλισμό χωρίς κλαδικούς-επαγγελματικούς διαχωρισμούς 2)αγωνίστηκαν για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας για καλύτερη διάγνωση-περίθαλψη 3)στις ανοιχτές συνελεύσεις καλούσαν με αφίσα στη γλώσσα τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή 4)έθεσαν ζήτημα για συναδέλφους τους γιατρούς που δεν εξυπηρετούσαν κατά πώς όφειλαν τους κατοίκους όπως και για τη διοίκηση που βολευόταν σε μια κατάσταση κακής παροχής περίθαλψης 5)μίλησαν για την ίδια τη δομή και οργάνωση του Κ.Υ. που είχε δυσμενείς συνέπειες στην περίθαλψη αλλά και επιλεκτικά σε εργαζόμενους αλλά κυρίως 6)αγωνίστηκαν μαζί με τους κατοίκους και συναδέλφους τους που δεν άντεχαν την παρασιτική λειτουργία του Κ. Υ.
Ήταν αναπόφευκτο το ότι θα έρχονταν αργά η γρήγορα σε σύγκρουση με τους θεσμούς της εξουσίας και παρά-εξουσίας, τους φορείς της "υγείας" και παρα-υγείας, τους κομματικούς κομισάριους, τα κάθε λογής όρνια που τριγυρνάνε γύρω από τον ανθρώπινο πόνο. Ήταν αναπόφευκτο να συγκρουστούν και με συναδέλφους τους που βολεύτηκαν στο ρόλο του οσφυοκάμπτη, του αργόμισθου υπάλληλου, του ανθρώπου της διοίκησης.
Η στάση τους είχε ως συνέπεια τη συντονισμένη επίθεση α)των ΜΜΕ (ΑΝΤΕΝΑ TV) που τους συκοφάντησαν άνευ προηγουμένου β)τραμπούκων κολλητών της διοίκησης γ)της διοίκησης που κατέληξε σε Ε.Δ.Ε. και διώξεις δ)ενός παράνομου σωματείου που στήθηκε από τη διοίκηση και από τους ανθρώπους της. Επίσης είχε συνέπεια την απόρριψη της αίτησής τους για επαναπρόσληψη από το "υπηρεσιακό συμβούλιο κρίσεων" αυθαίρετα και παράτυπα, με τον τρόπο που πάντα λειτουργεί η εξουσία όταν θέλει να ξεφορτωθεί ένα επικίνδυνο παράδειγμα. Το παράδειγμα ενός πραγματικού κοινωνικού αγώνα, καθημερινού, αυτοοργανωμένου, ενός αγώνα που δεν αφήνει χώρο για παράσιτα.
Οφείλουμε να σταθούμε όλοι στο πλευρό των αγωνιστών γιατρών Δ.Β. και Μ.Ε.
Να απαιτήσουμε, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους συναδέλφους τους την άμεση επαναπρόσληψή τους
Η δημόσια υγεία και περίθαλψη μας αφορά όλους. Να αγωνιστούμε για την ελεύθερη πρόσβαση όλων, να επιβάλουμε τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο στα δημόσια αγαθά μέσα από την αυτοοργάνωση όλων μας. Να καταλάβουμε επιτέλους πως όσο αφήνουμε τη ζωή μας στα χέρια των παράσιτων του κράτους και του κεφάλαιου η ζωή μας θα γίνεται όλο και χειρότερη.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ao_peiraia@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: