01 Φεβρουαρίου, 2007

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ … ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

Ήταν τα οξυμμένα προβλήματα στον χώρο δουλειάς και στην περίθαλψη… Ήταν το κομμάτι των εργαζομένων που τόλμησε… Κοντά, οι πιο δραστήριοι συνδικαλιστικοί φορείς… Πλάι και μαζί, οι κάτοικοι της περιοχής… 3.500 υπογραφές!!! Επιτροπές κατοίκων… Επαφές… Υποσχέσεις… Κάποιες λύσεις!!! Αρκετός εμπαιγμός… και … συνεχείς διώξεις: καψόνια στη δουλειά, βρισιές, κοψίματα αδειών, συκοφαντίες εντός και εκτός υπηρεσίας, τρομοκρατία και προκλήσεις.
Η πρώτη καταγγελία ήρθε από το δήμαρχο Καλοινδίων και προκάλεσε εξεταστική επιτροπή στο Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) που έφυγε άπρακτη.
Μετά ήρθε η εκπομπή στον ΑΝΤ1 με τις δηλώσεις του Διευθυντή, του Δημάρχου Καμαρούδη και έξι «αγανακτισμένων» πολιτών.
Ακολούθησε η προκαταρκτική εξέταση της επιθεωρήτριας Μαλτά που κατέληξε σε ένα πόρισμα «ΕΔΕ» με πλήρη αναστροφή της πραγματικότητας.
Επειδή για τους διώκτες δεν ήταν αρκετά αυτά, επιστράτευσαν τον Διευθυντή του Κ.Υ. Σοχού (Ευθυμιάδης Θ.) για «συμπληρωματική ΕΔΕ». Αυτός με τη σειρά του «μελέτησε» τα χαρτιά της κ. Μαλτά και χωρίς να πάρει κανείς είδηση «κατέληξε» σε αυθαίρετο καταλογισμό σοβαρότατων παραπτωμάτων και προτάσεις για βαρύτατες ποινές αποκλειστικά και μόνο εναντίον 7 εργαζομένων της «Σύσκεψης».
Αυτά τα «πορίσματα» χρησιμοποίησαν παράνομα οι ίδιοι κύκλοι στο Συμβούλιο Κρίσης των γιατρών της Γερακαρούς για να τους απολύσουν. Η άμεση και σύσσωμη αντίδραση των κατοίκων και των φορέων (άλλος Θεός εκεί;!) της Γερακαρούς απέτρεψαν το πραξικόπημα πετυχαίνοντας την καθοριστική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας (βέβαια παρά τη ρητή εντολή του κ. Αβραμόπουλου, οι ίδιοι κύκλοι καθυστερούν εδώ και 3 μήνες την κρίση των γιατρών Βουτυράκου και Εμμανουηλίδη).
Τα συγκεκριμένα πορίσματα ξαναεπιστρατεύτηκαν τέλη Νοεμβρίου και κοινοποιείται πειθαρχική δίωξη κατά των (αλφαβητική σειρά) 1. Βουτυράκου Δημήτρη, ιατρού, επιμελητή Β΄ στο Π.Ι. Γερακαρούς, 2. Δισερή Μαρίας, μαίας στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου, 3. Εμμανουηλίδη Μανώλη, ιατρού, επιμελητή Β΄ στο Π.Ι. Γερακαρούς, 4.Κωνσταντίνου Αθανασίου, ιατρού, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου, 5. Μούστου Ιωάννας, ιατρού, επιμελήτριας Α΄στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου, 6. Παπουτσή Ιωάννας, ιατρού, επιμελήτριας Α΄ στο Π.Ι. Δουμπιών και 7. Σαμαρά Μάριου, ιατρού, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου, με κατηγορίες σε βαθμό «κακουργήματος» και με προτεινόμενες ποινές μέχρι και τη οριστική παύση.
Είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για εργαζόμενους που στα χρόνια υπηρεσίας τους (από 7 μέχρι και 20) στην περιοχή έχουν αναδειχθεί σε ψυχή και σώμα της τοπικής περίθαλψης εμπνέοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όλο τον πληθυσμό («φίλους» και «εχθρούς») με πενιχρά μέσα και χωρίς υποστήριξη από την πολιτεία. Είναι γνωστό επίσης ότι η δουλειά τους χρησίμευσε ως παράδειγμα για την εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην άσκηση πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άρα η δίωξη που ξεκίνησε δεν αφορά «χτύπημα» κάποιων προσώπων απλώς μη αρεστών σε κάποια άλλα, αλλά πλήγμα κατευθείαν στην καρδιά της περίθαλψης στην περιοχή (μήπως αυτή είναι και η πραγματική επιδίωξη κάποιων μέσω του Πειθαρχικού;).
Η λυσσαλέα προσπάθεια κατασκευής «υπηρεσιακών» ενόχων για τιμωρία της έκφρασης και της διεκδικητικής δράσης των εργαζομένων της «Σύσκεψης», αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο κύκλοι της Διοίκησης και οι περί αυτήν αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περίθαλψης αλλά και την Δημοκρατία. Ειδικότερα, θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται επίθεση στην αγωνία και την πάλη για μια περίθαλψη που να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, επιστημονικό ενδιαφέρον, ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία.
Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι πολιτικοί παράγοντες και – κυρίως – οι κάτοικοι της περιοχής, πιστεύουμε ότι με την ενεργό δράση τους θα αποτρέψουν την πρωτοφανή και απαράδεκτη δίωξη των εργαζομένων στο Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου και Π.Ι. και θα διεκδικήσουν να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα προασπίζοντας ταυτόχρονα το υποδειγματικό έργο στην περίθαλψη του χώρου ευθύνης των διωκομένων .

6 – 12 – 06

Σύσκεψη Εργαζομένων Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου και Π.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: